Доступність посилання

ТОП новини

Протести в Македонії тривають п’ятий день


Протест у Македонії
Протест у Македонії

Тисячі демонстрантів у столиці Македонії Скоп’є 16 квітня п’ятий день вимагають відставки президента Ґеорґе Іванова і відкладення признасених на червень парламентських виборів.

Вибори, початково узгоджені на 24 квітня, а потім перенесені на 5 червня, є частиною укладеної за посередництва ЄС угоди, яка має на меті покласти край політичній кризі в країні.

Прихильники опозиції кажуть, що наразі немає умов для вільного і справедливого голосування.

Політична криза в Македонії розпочалося торік, коли опозиція звинуватила тодішнього прем’єр-міністра Ніколу Груєвскі та його уряд у незаконному прослуховуванні близько 20 тисяч людей, серед яких політики, судді, поліцейські, журналісти та дипломати. Груєвскі, який пішов у відставку в січні,заперечував звинувачення і сам звинувачувив лідера опозиції Зоран Заєва в підготовці державного перевороту.

Раніше цього тижня президен Іванов амністував 56 посадовців, нібито залучених у скандал, і саме церішення викликало бурхливі протести в Скоп’є. Шість поліцейських були поранені і один демонстрант затриманий під час масових виступів 14 квітня.

У телевізійному зверненні до нації на початку цього тижня Іванов сказав, що ухвалив рішення про помилування для захисту національних інтересів, і додав, що не змінить свого рішення.

ЄС та США розкритикували це рішення президента Македонії, єврокомісар Йоганнес Ган публічно висловив сумнів, чи ще можливе проведення виборів, які б відповідали міжнародним нормам.

XS
SM
MD
LG