Доступність посилання

ТОП новини

Прибутки угруповання «Ісламська держава» впали на третину – аналітики


Базована у США аналітична фірма IHS заявила про скорочення приблизно на третину за останні 15 місяців доходів угруповання «Ісламська держава». Аналітики назвали це загрозою для довгострокового панування ісламістів на підконтрольних їм територіях.

У доповіді, опублікованій 18 квітня,аналітики кажуть, що прибутки екстремістського угруповання знизились до 56 мільйонів доларів в березні з 80 мільйонів доларів на місяць в середині 2015 року.

Повідомляється, що видобуток нафти в контрольованих ісламістами районах впав до 21 тисячі барелів з 33 тисяч барелів відтоді, як виробничі потужності зазнали руйнувань через авіаудари.

Водночас бойовики угруповання «Ісламська держава» втратили 22% територій і наразі контролюють життя понад 6 мільйонів людей замість 9, що означає зменшення «податкової» бази. Через втрати бойовики вдалися до стягувань з населення за, скажімо, встановлення супутникових антен чи вихід з контрольованого ними міста.

Екстремістське угруповання «Ісламська держава», яке в багатьох країнах визнане терористичним, від 2014 року захопило й контролює значні території в Іраку й Сирії, які називає своїм «халіфатом». Крім того, угруповання намагається поширити діяльність і на інші держави, зокрема на Лівію, де контролює невелику територію на північному узбережжі, чи Афганістан. Проти нього веде боротьбу, крім збройних сил тих держав, також міжнародна коаліція з понад 60 країн під проводом США, здійснюючи проти ісламістів повітряні удари, в першу чергу в Іраку й Сирії.

XS
SM
MD
LG