Доступність посилання

ТОП новини

Новіков: захист Савченко розраховує погодити з адвокатами Александрова і Єрофеєва дії щодо обміну


Надія Савченко
Надія Савченко

Один із адвокатів засудженої в Росії української громадянки і народного депутата Надії Савченко Ілля Новіков сподівається, що захисники українки та захисники засуджених в Україні російських військових Євгена Єрофєєва і Олександра Александрова обговорять можливість узгодження дій для прискорення їхнього обміну.

«Я сподіваюся, що ми з українськими колегами обговоримо можливе узгодження дій захисту за обома справами для того, щоб якомога швидше, якщо буде ухвалене таке рішення владою Росії та України, обміняти їх один на одного»,– сказав адвокат Новіков.

Він нагадав, що обмін Савченко на російських військовослужбовців обговорюється останні місяці.

Інший адвокат Савченко Марк Фейгін припускає, що чекати на негайний обмін Савченко після оголошення вироку російським спецпризначенцям не варто. Одна з причин – вирок повинен вступити в законну силу, а для цього може знадобитись ще близько місяця.

Напередодні, 16 квітня, сестра Надії Савченко Віра повідомила, що українка погодилася на щоденні крапельниці, щоб уникнути погіршення стану здоров’я. Водночас вона наголосила, що ці процедури Надія дозволяє лише до 20 квітня, а після цього терміну Савченко хоче знати лише конкретний строк її повернення в Україну.

Надія Савченко від 6 квітня тримає нове сухе голодування з вимогою звільнити її або повернути до України.

5 квітня вирок російського суду у справі Надії Савченко набрав чинності. Її засудили до 22 років позбавлення волі 22 березня, звинувативши, зокрема, у причетності до загибелі російських журналістів, що незаконно перебували на Донбасі в лавах підтримуваних Росією сепаратистів.

Сьогодні Голосіївський районний суд у Києві визнав винними російських військових Євгена Єрофеєва і Олександра Александрова у веденні агресивних воєнних дій, сприянні діяльності терористичної організації, у вчиненні терористичного акту. Суд призначив російським військовим покарання у вигляді позбавлення волі на строк 14 років з конфіскацією майна. Вирок може бути оскарженим протягом 30 днів.

Александрова і Єрофеєва вважають головними претендентами для обміну на українських політв’язнів у Росії, зокрема Надію Савченко.

XS
SM
MD
LG