Доступність посилання

ТОП новини

Правозахисник: зв’язку із затриманими в Криму журналістами поки що немає


Ольга Скрипник
Ольга Скрипник

Правозахисники намагаються зв’язатися із журналістами, затриманими 19 квітня в анексованому Росією Криму, повідомила проекту Радіо Свобода «Крим. Реалії» координатор Кримської правозахисної групи Ольга Скрипник.

«Поки що з ними зв’язку немає, наскільки відомо, їх відвезли на допит, зв’язок намагаємося тримати через родичів, намагаємося з’ясувати, чи є у них адвокатська підтримка», – сказала Скрипник.

За її словами, правозахисникам відомо про проведення обшуків у будинках трьох журналістів, в ході яких могли бути вилучені особисті речі, техніка. Однак на даний момент інформації про те, чим закінчилися обшуки і які результати допиту, немає.

«Висувають приблизно однакові звинувачення за статтею 280.1 Кримінального кодексу Російської Федерації (заклики до порушення територіальної цілісності Росії) – абсолютно політизована стаття ... Це все в рамках законодавства Росії по боротьбі з екстремізмом. Саму статтю називають сепаратистською, тому що там прописані будь-які заклики до порушення територіальної цілісності Росії. Ця стаття була введена саме в зв’язку з кримськими подіями, щоб будь-якого, хто незгоден з офіційною позицією Кремля, можна було усунути. Стаття не має жодної правової визначеності, що дозволяє самовільно, суб’єктивно трактувати поняття сепаратизму. Поклонська (підконтрольний Росії прокурор Криму – ред.) і всі, хто їй служить, можуть трактувати це як завгодно», – заявила Скрипник.

Вранці 19 квітня підконтрольний Росії прокурор Криму Наталія Поклонська заявила про порушення кримінальної справи щодо кримського журналіста за статтею російського законодавства про «сепаратизм» за публікації в ЗМІ. Імені та прізвища журналіста Поклонська не називала. Одночасно журналіст Олег Крючков повідомив, що мова йде про журналіста Миколу Семену.

Поклонська стверджує, що справу порушили проти кореспондента проекту Радіо Свобода «Крим.Реаліі». Керівництво Радіо Свобода перевіряє дану інформацію і поки що ситуацію не коментує.

Трохи пізніше адвокат Еміль Курбедінов повідомив про проведення обшуків і затримання ще двох журналістів в Криму.

Підконтрольний російській владі сайт «Кримінформ» повідомляє про обшуки у журналістів за сімома адресами в Криму – в Сімферополі, Севастополі та Ялті. Однак підтвердження даної інформації з незалежних джерел немає.

Голова Незалежної медіа-профспілки України Юрій Луканов назвав обшуки у кримських журналістів 19 квітня тиском на вільну пресу. Він повідомив, що НМПУ вже готує заяву-звернення до міжнародних організацій з проханням «вплинути» на ситуацію.

XS
SM
MD
LG