Доступність посилання

ТОП новини

Під Верховною Радою мітингують науковці НАНУ


Учасники акції протесту науковців, 19 квітня 2016 року
Учасники акції протесту науковців, 19 квітня 2016 року

Науковці Національної академії наук прийшли під стіни Верховної Ради з вимогою збільшити фінансування науки.

«Головна мета акції – протест проти знищення української науки, яке полягає в кричущому її недофінансуванні, зокрема Національна академія наук України сьогодні нефінансована на третину, що викликає необхідність великого скорочення, переходу на неповний робочий тиждень. Лише Національній академії наук не вистачає 725 мільйонів», – говорить віце-президент НАНУ Анатолій Загородній.

До учасників акції протесту вийшла міністр освіти і науки Лілія Гриневич. Вона сказала, що солідарна з мітингувальниками і готова до співпраці. Водночас міністр освіти закликала науковців у свою чергу провести реформи в Академії наук.

«Ви маєте справедливі вимоги до держави щодо підтримки фінансування наукових розробок, але держава, зі свого боку, неодноразово говорила про необхідність реформування підходів у роботі Академії наук. І я вважаю, що тут повинен бути відповідний вплив і тиск із боку не тільки органів управління академії і президії, а всіх колективів науковців», – сказала Гриневич.

Після виступу міністр освіти разом з делегованими представниками мітингувальників пішли на зустріч з головою Верховної Ради України Андрієм Парубієм, щоб обговорити ситуацію.

Як пізніше зазначив під час засідання парламенту Парубій, усі принципові питання, з яких звернулися профспілки, зможуть вирішити в узгоджений під час змін до бюджету термін.

За підрахунками організаторів, до акції протесту долучились близько 5 тисяч учасників.

Акція протесту є всеукраїнською. Першими на вулиці вийшли науковці зі Львова. Доєднатися до колег також планують Дніпропетровськ, Миколаїв, Одеса та Харків.

XS
SM
MD
LG