Доступність посилання

ТОП новини

Порошенко сподівається, що узгодив із Путіним алгоритм звільнення Савченко


Надія Савченко
Надія Савченко

Президент України Петро Порошенко висловив сподівання, що йому з президентом Росії Володимиром Путіним вдалося узгодити попередній алгоритм звільнення української громадянки і народного депутата Надії Савченко, ув’язненої в Росії.

«Вчорашня розмова з Путіним відбулася з моєї ініціативи, і на підставі попередніх напрацювань мені здається, що нам вдалося узгодити певний алгоритм звільнення Надії», – сказав Порошенко після зустрічі з прем’єр-міністром Данії Ларсом Лекке Расмуссеном у Києві.

«Як ви знаєте, вчора суд виніс рішення у справі російських ГРУшників Єрофеєва та Александрова, і це рішення суду відкриває певні можливості для залучення механізму обміну», – додав президент.

Водночас він закликав «уникати спекуляцій з цього приводу, з приводу термінів повернення та будь-яких подальших кроків – це питання не може бути предметом для політичних ігор».

За словами глави держави, він дав низку доручень для відпрацювання механізму повернення Надії Савченко до України.

«Сьогодні у мене відбудеться зустріч з мамою і сестрою Надії, мною будуть дані відповідні доручення Міністерству юстиції для того, щоб відпрацювати інші механізми. Відповідні доручення отримав міністр закордонних справ (Павло Клімкін – ред.), і це складна робота, я думаю, повинна бути завершена якомога швидшим поверненням Надії додому», – сказав Порошенко.

За словами Порошенка, він готовий відправити президентський літак для того, щоб «забрати Надію додому».

Він також нагадав, що обговорив з президентом Росії можливість допуску до Савченко німецьких лікарів.

Крім того, Порошенко повідомив, що в розмові з Путіним порушив питання про критичний стан здоров’я інших українських ув’язнених в Росії, а саме Юрія Солошенка і Геннадія Афанасьєва. «Я також сподіваюся на те, що російська сторона продемонструє прогрес у цьому питанні», – додав президент.

18 квітня суд у Києві виніс вирок у 14 років позбавлення волі за звинуваченнями, пов’язаними з тероризмом, двом російським спецпризначенцям Євгенові Єрофеєву й Олександрові Александрову, яких затримали 2015 року під Луганськом під час бою проти українських військових. Їх вважають головними претендентами на обмін на громадянку й народного депутата України Надію Савченко, яку в Росії раніше засудили на 22 роки позбавлення волі й яка від 6 квітня тримає за ґратами в Росії сухе голодування. Суддя в її справі заявляв, що не дав згоди на відвідання Савченко українськими лікарями через її неповагу до суду, сама Савченко не допускає до себе російських лікарів.

XS
SM
MD
LG