Доступність посилання

ТОП новини

Суд повернув Дніпропетровський військовий шпиталь у власність держави


Суд повернув Дніпропетровський військовий шпиталь у власність держави
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:42 0:00

Господарський суд Дніпропетровської області ухвалив рішення повернути Дніпропетровський військовий шпиталь, який через оборудку 8-річної давнини опинився у приватній власності, у власність держави. Рішення суду оголосили 19 квітня.

Судове засідання відбулося в приміщенні Жовтневої районної ради міста, бо приміщення суду не вмістило всіх охочих стежити за процесом, повідомляє кореспондент Радіо Свобода.

Судовій ухвалі передувала акція за участі десятків представників громадських організацій, волонтерів і військових, які лікуються в шпиталі. Тримаючи у руках плакати з написами «Шпиталь наш» і «Не віддамо шпиталь країні – окупанту», вони заявили, що вимагають повернення медичної установи у власність держави.

Позивачем у справі виступило регіональне відділення Фонду державного майна України. Відповідачами – приватна фірма і російський банк, в руках яких опинився шпиталь після оборудки. На жодне з трьох засідань представники відповідачів не з’явились і усно своїх пояснень не надали.

За словами судді, рішення суду набуде чинності за 10 днів, якщо не буде оскаржене в апеляційному суді.

Тим часом, волонтери і громадські активісти, які виступають за повернення закладу державі, припускають, що крапку в справі може поставити лише Вищий господарський суд України.

2007 року Міністерство оборони передало одній із приватних компаній більше ніж 10 тисяч квадратних метрів нерухомості та майже чотири гектари землі Дніпропетровського військового шпиталю для модернізації матеріально-технічної бази. Для проведення робіт ця компанія взяла кредит у російського банку «ВТБ» на 130 мільйонів гривень під заставу майна медичної установи. Гроші не повернули, відтак врешті майно лікарні перейшло у власність банку.

У 2014 році юристи почали процес повернення майна в державну власність. Однак 10 лютого 2016 року Вищий апеляційний суд скасував рішення судів попередніх інстанцій про повернення військового шпиталю в державну власність і передав справу на розгляд до Дніпропетровського господарського суду.

Дніпропетровський військовий шпиталь – базовий медичний заклад лікування поранених на сході України бійців. За час АТО він прийняв на лікування близько дев’яти тисяч українських військових.

XS
SM
MD
LG