Доступність посилання

ТОП новини

МЗС: НАТО не змінюватиме відносин із Росією на шкоду Україні


(©Shutterstock)
(©Shutterstock)

Заступник міністра закордонних справ України Вадим Пристайко заявляє, що на засіданні Комісії Україна – НАТО у Брюсселі отримав сигнал про те, що альянс не має наміру йти на поступки Москві на шкоду Україні.

За його словами, цей сигнал задовольняє Київ. «Те, що вони кажуть, що немає повернення НАТО до звичайного співробітництва й порозуміння з Росією, – це необхідний компроміс, досягнутий заради тих речей, що мають бути вирішені у світі. Я отримав запевнення від фактично всіх послів, що вони всі розуміють це і будуть вимагати завтра під час зустрічі з російським представником. Позиція НАТО, ЄС, окремих держав одна: Росія має виконати всі свої домовленості та забратись з України й дати нам можливість розвиватись у тому напрямку, який ми обрали для себе», – сказав Пристайко.

Водночас мета засідання Комісії Україна – НАТО була і в аналізі безпекової ситуації на сході України. Також комісія шукала можливі подальші кроки для того, щоб примусити Росію припинити агресивну політику і повернутися до поваги до міжнародних законів. Тут, за словами Пристайка, Москві з боку альянсу надсилається чіткий сигнал: Україна буде ще більше залучена до співпраці з НАТО в різних форматах, включно з участю українського лідера в низці окремих засідань на майбутньому Варшавському саміті НАТО.

«Країни (члени НАТО) називали свій новий внесок: йдеться про збільшення можливостей для тренувань, радників, що працюють з українським урядом та військом. Буде оголошений новий фінансовий і матеріальний пакет (допомоги), який стане невід’ємною частиною домовленості з Україною під час саміту», – повідомив український дипломат.

Нинішня зустріч Комісії Україна – НАТО відбулася напередодні засідання Ради НАТО – Росія, яке не проводилося з моменту незаконної анексії Криму Росією і буде організоване вперше на рівні послів. Генсекретар НАТО Єнс Столтенберґ пояснив мету зустрічі з російською стороною так: для вислуховування її бачення ситуації в Україні, Криму та інших гарячих точках та представлення їй позиції НАТО.

XS
SM
MD
LG