Доступність посилання

ТОП новини

Іран пообіцяв досягти досанкційного рівня видобутку нафти за два місяці


Заступник міністра нафти Ірану Рокнеддін Джаваді заявив, що його країна до кінця червня досягне рівня видобутку нафти, який був до накладення на Тегеран міжнародних санкцій через його ядерну програму.

Ця заява дає іншим видобувачам нафти сподівання, що після цього Іран може приєднатися до їхніх зусиль із метою заморозити зростання видобутку нафти, щоб далі не збільшувати її надлишок на світових ринках і тим самим відвернути падіння ціни на нафту й у перспективі повернути цю ціну в бік зростання.

17 квітня в Катарі знову зірвалися чергові переговори про це між провідними видобувачами нафти, на які представники Ірану не з’явилися. Нову спробу таких переговорів призначили на 2 червня.

Саудівська Аравія, що є найбільшим видобувачем нафти у світі, заявляє, що пристане на обмеження тільки в разі, якщо на нього погодяться всі члени Організації країн-експортерів нафти (ОПЕК) без винятку. Іран, що є членом ОПЕК, заявляє, що не піде на такий крок, доки принаймні не відновить свій досанкційний рівень видобування нафти.

Міжнародні санкції проти Ірану через його ядерну програму, що передбачали, серед іншого, заборону на купівлі іранської нафти, були скасовані в січні цього року. Тепер Тегеран прагне відновити свою частку на світовому ринку нафти.

XS
SM
MD
LG