Доступність посилання

ТОП новини

У Криму прийшли з обшуком в будинок блогера Заїра Акадирова – адвокат


(©Shutterstock)
(©Shutterstock)

У Криму 19 квітня пройшов обшук в будинку кримського блогера Заїра Акадирова, повідомив адвокат Еміль Курбедінов на своїй сторінці в Facebook.

Подробиць адвокат не повідомив.

Сам Заїр Акадиров на телефонні дзвінки не відповідає.

Вранці 19 квітня підконтрольний Росії прокурор Криму Наталія Поклонська заявила про порушення кримінальної справи щодо кримського журналіста за статтею російського законодавства про «сепаратизм» за публікації в ЗМІ. Імені та прізвища журналіста Поклонська не називала. Пізніше стало відомо, що мова йде про журналіста Миколу Семену. Його син Дмитро розповів, що під час обшуку силовики шукали підтвердження зв’язку з проектом Радіо Свобода, сайтом Крим.Реалії.

Адвокат Еміль Курбедінов розповів про проведення обшуків і затримання ще двох журналістів в Криму.

У російській прокуратурі Криму повідомили про слідчі дії щодо низки журналістів, у яких пройшли обшуки 19 квітня. За інформацією ЗМІ, 19 квітня обшуки пройшли за сімома адресами – в Сімферополі, Ялті та Севастополі.

Пізніше Миколу Семену відпустили під підписку про невиїзд. Він наполягає на своїй невинуватості за звинуваченнями в «закликах до порушення територіальної цілісності Росії».

15 січня співробітники російської поліції в Сімферополі затримували Заїра Акадирова, який прийшов на суд у «справі 26 лютого». За його словами, співробітники російського ОМОНу силоміць затягли його в автомобіль, де йому пригрозили в разі опору «надіти наручники і відвезти в підвал».

Акадирову вдалося вийти з машини, після чого його все-таки повели у відділення поліції і після майже годинного допиту відпустили.

З відповідними скаргами на протиправні дії силовиків біля російського Верховного суду Криму Акадиров звернувся в прокуратуру Сімферополя і до уповноваженого з прав людини на півострові в системі російської влади, запровадженої у Криму.

Верховна Рада України офіційно оголосила 20 лютого 2014 року початком тимчасової окупації Криму і Севастополя Росією. 7 жовтня 2015 року президент України Петро Порошенко підписав закон про це. Міжнародні організації визнали окупацію і анексію Криму незаконними і засудили дії Росії. Країни Заходу запровадили низку економічних санкцій. Росія заперечує окупацію півострова і називає це «відновленням історичної справедливості».

XS
SM
MD
LG