Доступність посилання

ТОП новини

В МЗС назвали наступом на свободу слова переслідування Росією кримських журналістів


(©Shutterstock)
(©Shutterstock)

У Міністерстві закордонних справ України назвали обшуки й переслідування кримськотатарських журналістів в окупованому Росією Криму «черговим наступом окупантів на свободу слова та засобів інформації в Автономній Республіці Крим».

«Вимагаємо від держави-окупанта припинити репресії та політичні розправи над корінним народом Криму», – написала у твітері речниця МЗС Мар’яна Беца.

Раніше у вівторок в окупованому Росією українському Криму повідомили про обшуки й затримання низки журналістів та активістів, зокрема, Леньяри Абібулаєвої й Руслани Люманової. Їх намагалися допитати як свідків у справі ще одного затриманого кримського журналіста Миколи Семени, якого звинувачують у закликах у засобах інформації до порушення територіальної цілісності Росії, але вони відмовилися свідчити, пославшись на Конституцію Росії.

За інформацією кримських засобів інформації, загалом обшуки й інші слідчі дії пройшли за сімома адресами – в Сімферополі, Ялті та Севастополі.

В Організації з безпеки і співпраці в Європі висловили занепокоєння через загрозу свободі висловлювання і засобів інформації в окупованому Росією українському Криму.

Міністерство інформаційної політики України повідомило, що готує звернення до міжнародних організацій у зв’язку з обшуками і затриманнями журналістів в окупованому Росією Криму.

Голова Незалежної медіа-профспілки України Юрій Луканов назвав обшуки у кримських журналістів тиском на вільну пресу. Він повідомив, що НМПУ теж уже готує заяву-звернення до міжнародних організацій із проханням «вплинути» на ситуацію.

XS
SM
MD
LG