Доступність посилання

ТОП новини

Норвегія: масовий убивця Брейвік частково виграв суд про «нелюдські умови тримання»


Андерс Берінґ Брейвік «вітає» суд нацистським вітанням, фото 15 березня 2016 року
Андерс Берінґ Брейвік «вітає» суд нацистським вітанням, фото 15 березня 2016 року

Суд у Норвегії частково задовольнив позов засудженого за масове вбивство 77 людей Андерса Берінґа Брейвіка, визнавши, що той утримувався у в’язниці в умовах, що порушують його права.

Як вирішив окружний суд Осло, ці умови не відповідали статті європейської Конвенції про права людини, що забороняє нелюдське і принизливе поводження.

При цьому суд відхилив іншу частину позову Брейвіка, який також прагнув визнати порушення урядом Норвегії його права на приватне і родинне життя.

Брейвік позивався до норвезької держави і до адміністрації в’язниці, де він перебуває, через обмеження, яких він там зазнає, відбуваючи присуджене йому 21-річне позбавлення волі – максимально можливий термін за норвезьким законодавством.

Брейвік заявляв, що особисті обшуки, цензурування його пошти та утримання в ізоляції від інших становлять нелюдське поводження з ним.

Відповідачі з боку держави наполягали, що суворі умови у в’язниці необхідні, бо Брейвік і там становить загрозу для суспільства загалом і для відвідувачів закладу зокрема.

Андерс Берінґ Брейвік, нині 37-річний, 2011 року вбив 77 людей, влаштувавши вибух у центрі Осло, а потім розстрілявши учасників молодіжного табору на природі. На суді Брейвік визнав свої вчинки, але заявив, що не вважає їх злочинами.

XS
SM
MD
LG