Доступність посилання

ТОП новини

Держслужба у справах Криму: Україна не повинна постачати воду у Крим, поки там Росія


Північно-Кримський канал, архівне фото (©Shutterstock)
Північно-Кримський канал, архівне фото (©Shutterstock)

Заступник голови Державної служби України у справах Криму і Севастополя Зарема Озенбаш заявляє, що вода з Північно-Кримського каналу не повинна надходити на півострів, поки він перебуває під контролем Росії. Про це вона сказала в ефірі Радіо Крим.Реалії.

«Ми ні в якому разі не повинні, держава Україна, вирішувати ті питання, ті проблеми, які виникають перед окупаційною владою. Саме тому ми перекрили канал, і вода в Північно-Кримський канал, я сподіваюся, не буде надходити. Сподіваюся, дамба (в Херсонській області – ред.) буде добудована. Вона вже побудована, її залишилося добудувати. І вона витримає весь той потік води, який збереться в Херсонській області, в Каланчаку. І вода, дійсно, надходити не буде», – сказала вона.

Тимчасова дамба в руслі Північно-Кримського каналу була побудована два роки тому, після того, як ним перестала надходити вода до Криму. Дамбу побудували для того, щоб утримувати воду на рівні, необхідному для зрошення полів у Херсонській області.

Раніше заявляли, що Херсонщина отримає з держбюджету 50 мільйонів гривень на будівництво спеціальної засувки в Північно-Кримському каналі, яким вода з Херсонської області надходила на територію анексованого Росією Криму.

Вода, що надходила з материкової частини України, забезпечувала до 85% потреб Криму в прісній воді через Північно-Кримський канал, що йде від Дніпра. Ця вода використовувалася для поливу сільгоспугідь. Після анексії Криму Росією подача води по каналу була припинена.

Верховна Рада України офіційно оголосила 20 лютого 2014 початком тимчасової окупації Криму і Севастополя Росією. 7 жовтня 2015 президент України Петро Порошенко підписав закон про це. Міжнародні організації визнали окупацію і анексію Криму незаконними і засудили дії Росії. Країни Заходу запровадили низку економічних санкцій проти Москви. Росія заперечує окупацію півострова і називає це «відновленням історичної справедливості».

XS
SM
MD
LG