Доступність посилання

ТОП новини

ЄС скасував кризові переговори щодо Македонії


Європейський союз скасував призначені раніше на четвер в австрійському Відні кризові переговори щодо врегулювання в Македонії після того, як у них відмовилася брати участь провідна опозиційна партія.

Як заявили посередники ЄС, вони шкодують, що головні партії Македонії не змогли домовитися про зустріч із метою обговорити політичну кризу в їхній країні.

Тепер, мовиться в заяві Євросоюзу, посередники будуть змушені вжити «подальших заходів», але яких саме, не уточнено.

«Ми глибоко шкодуємо через кроки назад, які ведуть країну далі від її прагнень вступити до Європейського союзу», – мовиться також у заяві.

Тим часом у самій Македонії в четвер тривали багатотисячні демонстрації на підтримку опозиції у столиці Скоп’є та інших містах. Ці протести спалахнули після рішення президента Джорґе Іванова амністувати 56 політиків і посадовців, звинувачених у корупції.

ЄС запрошував головні політичні сили Македонії на переговори у Відні 21 квітня з участю єврокомісара, відповідального за переговори про розширення ЄС, Йоганнеса Гана і трьох депутатів Європейського парламенту. Але головна опозиційна партія Македонії заявила, що не піде на ці переговори, доки влада не відкладе вже призначені парламентські вибори і не скасує суперечливої амністії для політиків, звинувачених у корупції.

У Євросоюзі теж висловлювали критику рішень про амністію і про призначення виборів. Ган, зокрема, висловлював той самий сумнів, що й македонська опозиція – чи можливе проведення в Македонії 5 червня виборів, результати яких були б варті довіри.

XS
SM
MD
LG