Доступність посилання

ТОП новини

У Держдепартаменті США закликали Росію скасувати рішення про визнання Меджлісу «екстремістською організацією»


У Державному департаменті США закликали Росію скасувати рішення про визнання Меджлісу кримськотатарського народу «екстремістською організацією». Про це йдеться на сайті відомства з посиланням на прес-секретаря Джона Кірбі.

«Ми закликаємо Російську Федерацію скасувати нещодавнє рішення міністерства юстиції про визнання Меджлісу кримських татар «екстремістською» організацією, а також рішення де-факто влади Криму призупинити діяльність цього демократичного інституту», – сказав Джон Кірбі.

Як заявили в Держдепартаменті США, Меджліс є важливим органом захисту інтересів та культурної спадщини кримських татар.

«Меджліс вже давно є представницьким органом традиційно недостатньо представленого та історично пригнобленого кримськотатарського населення. Він є важливим незалежним голосом в збереженні культури і захисту народу від дискримінації», – зазначили у Держдепартаменті.

У відомстві наголосили, що російська влада немає жодних підстав, зокрема юридичних, поширювати своє законодавство щодо кримських татар в Україні.

«Заборона Меджлісу позбавить їх можливості проводити збори, висловлювати свої думки в ЗМІ чи проводити масові заходи, що суперечить основним демократичним принципам», – йдеться у заяві американської сторони.

Також у Вашингтоні нагадали про порушення прав людей в Криму, які виступають проти окупації, зокрема кримських татар і представників інших етнічних і релігійних меншин.

«Такі порушення включають довільні затримання, побиття, поліцейські рейди по домівках і культових місцях. Ми знову закликаємо Росію припинити окупацію Криму і повернути контроль над цією частиною території України. Санкції, пов'язані з Кримом, будуть незмінними, доки триває окупація», – наголосили в Держдепартаменті США.

18 квітня Мін’юст Росії вніс Меджліс кримськотатарського народу в перелік громадських і релігійних об’єднань, діяльність яких у цій країні зупинена «у зв’язку зі здійсненнями ними екстремістської діяльності». Цей крок засудила Україна та ряд міжнародних організацій та правозахисників.

13 квітня призначений Кремлем прокурор Криму Наталія Поклонська повідомила, що ухвалила рішення про зупинення діяльності Меджлісу кримськотатарського народу на території півострова до рішення суду. 15 квітня в Криму пройшло чергове засідання суду за позовом про заборону Меджлісу, наступне засідання вирішили провести 25 квітня.

Верховна Рада України офіційно оголосила 20 лютого 2014 року початком тимчасової окупації Криму і Севастополя Росією. 7 жовтня 2015 року президент України Петро Порошенко підписав закон про це. Міжнародні організації визнали окупацію і анексію Криму незаконними і засудили дії Росії. Країни Заходу запровадили низку економічних санкцій. Росія заперечує окупацію півострова і називає це «відновленням історичної справедливості».

XS
SM
MD
LG