Доступність посилання

ТОП новини

Адвокат: поки що за участь в діяльності кримського Меджлісу загрожує штраф


За участь у роботі Меджлісу кримськотатарського народу в Криму зараз загрожує штраф, а не термін ув’язнення, заявляє юрист правозахисного центру «Меморіал» Тетяна Глушкова. В ефірі Радіо Крим.Реалії вона пояснила, що після рішення Мін’юсту Росії про припинення діяльності Меджлісу встановлена не кримінальна, а адміністративна відповідальність за участь в діяльності організації.

«Організацію внесли не в список екстремістських організацій, а в список організацій, діяльність яких припинена у зв’язку зі здійсненням екстремістської діяльності – це два різних списки. Тобто, не список організацій, діяльність яких заборонена, а список організацій, діяльність яких припинена. На даний момент за організацію діяльності Меджлісу або участь у його діяльності людям загрожує штраф від однієї до двох тисяч рублів для організаторів, для учасників – від 500 до однієї тисячі рублів», – сказала Глушкова.

18 квітня Мін’юст Росії вніс Меджліс кримськотатарського народу в перелік громадських і релігійних об’єднань, діяльність яких у цій країні зупинена «у зв’язку зі здійсненням ними екстремістської діяльності». Цей крок засудила Україна, низка міжнародних організацій і правозахисників.

13 квітня призначений Кремлем прокурор Криму Наталія Поклонська повідомила, що ухвалила рішення про припинення діяльності Меджлісу кримськотатарського народу на території півострова до рішення суду. 15 квітня в Криму відбулося чергове засідання суду за позовом про заборону Меджлісу, наступне засідання призначене на 25 квітня.

Верховна Рада України офіційно оголосила 20 лютого 2014 року початком тимчасової окупації Криму і Севастополя Росією. 7 жовтня 2015 року президент України Петро Порошенко підписав відповідний закон. Міжнародні організації визнали окупацію і анексію Криму незаконними і засудили дії Росії. Країни Заходу запровадили низку економічних санкцій проти Москви. Росія заперечує окупацію півострова і називає це «відновленням історичної справедливості».

XS
SM
MD
LG