Доступність посилання

ТОП новини

Монополію фірм на закупівлю ліків в Україні буде зруйновано – Гройсман


Монополію фірм на закупівлю ліків в Україні буде зруйновано – Гройсман
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:24 0:00

Від 10 до 90% економії на закупівельних цінах отримує Україна, купуючи ліки через міжнародні організації, заявляє прем’єр-міністр України Володимир Гройсман.

«Ми придбали якісні ліки і за реальною ціною. Та система, яка була запроваджена МОЗ, привела до того, що ми маємо від 10 до 90% економії на закупівельних цінах. Про 2017 рік будемо думати вже в цьому році для того, щоб не допускати провалів, які були. Протистояння тих, хто контролює ринок буде шаленим, але ми готові. Монополія в 5-6 фірм, яка стоїть на кордоні і не дає ввезти нормальні ліки для українців, буде зруйнована», – каже Володимир Гройсман.

Як повідомили в Міністерстві охорони здоров’я, в Україну прибула перша партія ліків для онкохворих, що була закуплена британською компанією Crown Agents, яка вже з понеділка буде розвезена регіонами України.

За останній тиждень МОЗ отримав ліків для онкохворих більше ніж на 61 мільйон гривень, заявляє Ігор Перегінець, заступник міністра охорони здоров’я. Це становить 10% від загальної суми у 750 мільйонів гривень виділеної на закупівлю ліків.

«З понеділка ці ліки почнемо розвозити по регіонах. Так само будемо робити з іншими партіями ліків. Міжнародні організації продовжують укладати прямі контракти з постачальниками-переможцями торгів, проведеними за міжнародними процедурами. Інструмент міжнародної закупівлі ліків дає нам пряму вигоду, показує, яким чином повинна бути організована цивілізована система закупівель. За постановою Кабміну, з 2016 року усі закупівлі ліків повинні проводитись через міжнародні організації, що дозволить збільшити охоплення пацієнтів і збудувати свою систему закупівель, щоб у 2019 році ми мали європейську прозору систему закупівель», – каже Ігор Перегінець.

Керівник відділу закупівель Crown Agents Крістін Джексон заявляє, що зміна системи закупівель є непростим процесом, але компанія продовжуватиме це робити.

«Сподіваємось, що це стане добрим прикладом для компаній, які ще не підписали контракти. Як ми бачимо, процес закупівель працює, він прозорий, і нікому не потрібно хвилюватися», – каже Крістін Джексон.

Крім того, за рішенням уряду, ліки, які зареєстровані і споживаються в країнах ЄС, США, Швейцарії, Канади Америки, Швейцарії, Японії, Австралії будуть допущені на ринок України «без будь-яких зволікань», заявив Володимир Гройсман.

МОЗ України і британське закупівельне агенство Crown Agents 6 листопада 2015 року підписали договір на закупівлю ліків та медичних препаратів на суму понад 750 мільйонів гривень.

Угода передбачає закупівлю онкологічних і онкогематологічних препаратів, а також хіміопрепаратів, радіологічних препаратів та препаратів супроводу онкологічних хворих через закупівельне агентство Crown Agents. Crown Agents – одна з трьох міжнародних організацій, яка визначена постановою Кабінету міністрів України для закупівлі ліків.

XS
SM
MD
LG