Доступність посилання

ТОП новини

США обіцяють додатково 10 мільйонів доларів на екобезпеку Чорнобильської зони


(©Shutterstock)
(©Shutterstock)

США обіцяють додатково надати Україні 10 мільйонів доларів на екологічну безпеку у зоні, постраждалій від аварії на Чорнобильській АЕС.

Як повідомляє посольство США в Україні, про це заявив речник американського Держдепартаменту Джон Кірбі напередодні 30-ї річниці аварії на Чорнобильській АЕС.

«У цей день наші думки з жертвами, від рятувальників, які віддали життя, щоб запобігти ще більшій катастрофі, до тих, хто живе в районі, постраждалому від радіоактивних опадів. США відзначають цю річницю обіцянкою додатково надати 10 мільйонів доларів для того, щоб допомогти гарантувати безпеку майбутніх поколінь, які живуть у постраждалих районах», – заявив Кірбі.

За його словами, цей внесок доповнює понад 400 мільйонів доларів, виділених раніше США в рамках міжнародних зусиль для відновлення зони катастрофи до екологічно безпечного стану.

При цьому у Держдепартаменті США визнали прогрес у підготовці проекту нового укриття для зруйнованого реактора, який незабаром має бути встановлений.

Аварія на Чорнобильській АЕС сталася 26 квітня 1986 року. Вибух на четвертому енергоблоці спричинив зростання радіаційного рівня до межі, в 30-40 разів більшої, ніж під час вибуху в Хіросімі в 1945 році.

Тоді значну кількість людей відселили і створили зону відчуження. Чорнобильська АЕС повністю припинила роботу 2000 року.

Нині на Чорнобильській АЕС триває спорудження арки нового безпечного конфайнменту, який має накрити саркофаг, термін експлуатації якого спливає. За проектом, завершити спорудження арки мають до 2017 року.

XS
SM
MD
LG