Доступність посилання

ТОП новини

У Києві у переході відкрили виставку до річниці Чорнобильської катастрофи


Комуністичний режим і Чорнобильська катастрофа – виставка у київському переході
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:13 0:00

Комуністичний режим і Чорнобильська катастрофа – виставка у київському переході

У Києві у переході відкрили виставку «Під саркофагом», яку підготували до 30-річчя Чорнобильської катастрофи.

Голова Українського інституту національної пам’яті Володимир В’ятрович, аби зробити добірку ексклюзивних матеріалів, працював не один рік, збираючи матеріли з раніше таємних документів КГБ.

Він переконаний, що катастрофи на Чорнобильській АЕС неможливо було уникнути.

«Ще до 26 квітня 1986 року відбулося 5 аварій, 29 аварійних зупинок та 63 відмовлення обладнання. Коріння чорнобильської ядерної катастрофи – у системі управління країною. Наше завдання – показати те, що ми повинні позбутися цього тоталітарного минулого», – переконаний дослідник.

За його словами, таку локацію виставки обрали невипадково.

«Ми свідомо зробили такий вибір, оскільки вважаємо, що сучасна Україна перебуває в фазі переходу від комуністичної тоталітарної держави до демократичної європейської, тому символічним є те, що над нами є Європейська площа», – додає В’ятрович.

Відвідувачі виставки вражені підходом організаторів до висвітлення проекту.

«Мені сподобалось, як показали одну із причин аварії на Чорнобильській АЕС. Вона зображена у вигляді мозку людини, я розумію, що цим нам хотіли продемонстрували, що радянська ідеологічна система сформувала безвідповідальну людину», – говорить одна з відвідувачів проекту Олена Якубець.

Організатори запрошують киян ознайомитись з виставкою, яка є в підземному переході між Українським домом та Національною філармонією до 29 квітня.

Аварія на Чорнобильській АЕС сталася 26 квітня 1986 року. Вибух на четвертому енергоблоці спричинив зростання радіаційного рівня до межі, в 30-40 разів більшої, ніж під час вибуху в Хіросімі в 1945 році.

XS
SM
MD
LG