Доступність посилання

ТОП новини

Іран погрожує звернутися в Міжнародний суд ООН через рішення США про сплату Тегераном відшкодувань за жертв терактів


Іран погрожує звернутися в Міжнародний суд ООН через рішення США про сплату Тегераном 2 мільярдів доларів із заморожених у США активів постраждалим від терактів.

В Тегерані заявили, що вважають «крадіжкою» постанову Верховного суду США минулого тижня, що передбачає виплату майже 2 мільярдів доларів із заморожених у США активів потерпілим і родичам жертв низки терактів, що, як вирішили американські суди, пов’язані з підтримкою Іраном тероризму.

«Ми вважаємо, що адміністрація США несе відповідальність за збереження іранських активів, і якщо вони будуть вкрадені, ми подамо скаргу до Міжнародного суду ООН для відшкодування збитку», – сказав міністр закордонних справ Мохаммад Джавад Заріф під час відвідин Македонії 25 квітня.

Заріф заявив, що Іран не визнає рішення суду США, вважає його підставою для «незаконного привласненням» іранських коштів та «грубим порушенням міжнародного права».

Рішення суду США стосується понад 1300 американців, чиї родичі були вбиті в 1983 році під час бомбардування казарм морської піхоти США в Бейруті, а також атак на житловий комплекс «Хобар Тауерс» в Саудівській Аравії у 1996 році. За даними судів США, ці теракти були пов’язані з іранською державою. Іран заперечує свою причетність до вибухів.

XS
SM
MD
LG