Доступність посилання

ТОП новини

Порошенко: Україна посилила заходи безпеки на АЕС після агресії Росії


Петро Порошенко (©Shutterstock)
Петро Порошенко (©Shutterstock)

Через російську агресію Україна посилила заходи безпеки на своїх атомних електростанціях, заявив президент України Петро Порошенко.

«Російська агресія, по-перше, підірвала довіру неядерних держав до режиму нерозповсюдження цієї зброї, а по-друге створила загрозу повторення атомної катастрофи на території нашої держави», – сказав Порошенко під час відвідин ЧАЕС у 30-ті роковини з дня аварії.

За словами президента, активні бойові дії відбувалися за кілька сотень кілометрів від Запорізької АЕС. «Росія готувала повномасштабну війну проти України і, як мінімум, планувала військові дії і заворушення на більшій частині території нашої держави, зокрема там, де розміщено чимало небезпечних об’єктів», – сказав президент.

У зв’язку з цим, за словами Порошенка, Україна посилила заходи безпеки на своїх АЕС і захищає їх від можливих атак з боку диверсійних груп.

«Боротьба проти можливого ядерного тероризму має координуватися на міжнародному рівні, і в цій співпраці бере активну участь Служба безпеки України. Це стосується, до речі, і новітніх кіберзагроз, які в часи Чорнобиля для нас ще просто не існували. Якщо вірус BlackEnergy використали для атаки на наші обленерго, то де гарантії, що подібні технології не загрожують і атомним станціям?», – наголосив президент.

За словами Порошенка, під час саміту з питань ядерної безпеки у США на початку цього місяця він наголосив і «продовжує повторювати, що сьогодні в окупованому Росією українському Криму Кремль розміщує елементи свого ядерного потенціалу. «Ми і наші партнери маємо вирішити, як поліпшити гарантії безпеки з боку ядерних держав для тих країн, які не мають зброї масового знищення», – заявив глава держави.

Чорнобильська катастрофа 26 квітня 1986 року призвела до масового радіаційного забруднення територій, з яких виселили близько 200 тисяч людей. Зони відчуження були створені на території Київської області в Україні, Гомельської та Могильовської областей Білорусі, а також Брянської області Росії.

Безпосередньо від вибуху і при гасінні пожежі загинула 31 людина, понад 200 було госпіталізовано. Водночас точну кількість людей, які передчасно померли або втратили здоров’я внаслідок аварії, підрахувати неможливо. За словами Петра Порошенка, «прямі й опосередковані людські втрати, кількість тих, хто помер чи став інвалідом, вимірюється сотнями тисяч».

XS
SM
MD
LG