Доступність посилання

ТОП новини

На Прикарпатті відкрили пам’ятник учасникам ліквідації на ЧАЕС


До 30-х роковин Чорнобильської катастрофи у Надвірній на Івано-Франківщині відкрили й освятили пам’ятник учасникам ліквідації аварії на ЧАЕС. Як повідомляє кореспондент Радіо Свобода, встановили його на місці знака-каменю «Героям Чорнобиля» біля районної держадміністрації.

«Добре, що замість каменю буде пам’ятник, куди можна буде прийти, згадати побратимів, помолитися», – заявив голова районної організації «Союз Чорнобиль України» Роман Бенюк. Кошти на встановлення пам’ятника – 120 тисяч гривень – виділили з міського і районного бюджетів.

Пам’ятник зроблений у вигляді композиції, де хрест є символом скорботи, дзвін – знаком Чорнобильської біди, а дерево – символом відродження життя.

В Івано-Франківську віче-реквієм і панахида за жертвами Чорнобильської катастрофи відбулися сьогодні біля пам’ятника «І мертвим, і живим, і ненародженим чорнобильцям Прикарпаття». Панахиду відправили священики різних конфесій.

За словами голови обласної організації «Спілка Чорнобиль» Нестора Мартинця, в Івано-Франківську будують невелику церкву «пам’яті учасників ліквідації аварії на ЧАЕС, пам’яті переселенців і евакуйованих, які залишили 30 років тому свої домівки і роз’їхалися по цілому СРСР».

На Прикарпатті проживає понад шість тисяч людей, які мають статус ліквідаторів або чорнобильців. Як повідомив заступник голови обласної держадміністрації Ігор Пасічняк, на їх підтримку в бюджеті передбачено 12 мільйонів гривень.

Чорнобильська катастрофа 26 квітня 1986 року призвела до масового радіаційного забруднення територій, з яких виселили близько 200 тисяч людей. Зони відчуження були створені на території Київської області в Україні, Гомельської та Могильовської областей Білорусі, а також Брянської області Росії.

Безпосередньо від вибуху і при гасінні пожежі загинула 31 людина, понад 200 було госпіталізовано. Водночас точну кількість людей, які передчасно померли або втратили здоров’я внаслідок аварії, підрахувати неможливо. За словами Петра Порошенка, «прямі й опосередковані людські втрати, кількість тих, хто помер чи став інвалідом, вимірюється сотнями тисяч».

XS
SM
MD
LG