Доступність посилання

ТОП новини

Порошенко подякував Туску за додаткові 20 мільйонів євро від ЄС на будівництво СВЯП-2


Петро Порошенко і Дональд Туск, архівне фото (©Shutterstock)
Петро Порошенко і Дональд Туск, архівне фото (©Shutterstock)

Президент України Петро Порошенко подякував президенту Європейської Ради Дональду Туску за додатковий внесок Євросоюзу у розмірі близько 20 мільйонів євро до фонду рахунку ядерної безпеки для завершення будівництва сховища відпрацьованого ядерного палива (СВЯП-2).

«Україна глибоко вдячна за незмінну, багаторічну допомогу ЄС у розмірі вже близько 730 мільйонів євро на реалізацію проектів з подолання наслідків Чорнобильської катастрофи», – сказав Порошенко під час телефонної розмови з Туском, повідомляє прес-служба президента України.

За словами Туска, ЄС залишається основним донором для подолання наслідків трагедії, виведення з експлуатації атомної станції та відновлення навколишнього природного середовища.

Напередодні посол Японії в Україні Шігекі Сумі та президент ЄБРР Сума Чакрабарті заявили, що міжнародні донори мають намір надати близько 87 мільйонів євро додаткового внеску для фінансування проектів у Чорнобильській зоні відчуження.

Чорнобильська катастрофа 26 квітня 1986 року призвела до масового радіаційного забруднення територій, з яких виселили близько 200 тисяч людей. Зони відчуження були створені на території Київської області в Україні, Гомельської та Могильовської областей Білорусі, а також Брянської області Росії.

Безпосередньо від вибуху і при гасінні пожежі загинула 31 людина, понад 200 було госпіталізовано. Водночас точну кількість людей, які передчасно померли або втратили здоров’я внаслідок аварії, підрахувати неможливо.

XS
SM
MD
LG