Доступність посилання

ТОП новини

ЄС: рішення про заборону Меджлісу є серйозною атакою на права кримських татар


(©Shutterstock)
(©Shutterstock)

В Євросоюзі заявляють, що рішення підконтрольного Росії Верховного суду Криму про заборону діяльності Меджлісу кримськотатарського народу є серйозним наступом на права кримських татар. Про це йдеться в заяві представника Євросоюзу, оприлюдненій представництвом Європейського союзу в Україні.

«Це рішення, включно з переслідуванням осіб, що належать до меншин, становить подальшу дуже негативну ескалацію ситуації з правами людини на Кримському півострові з часу його незаконної анексії Росією в 2014 році. Повна відповідність з міжнародним стандартами в сфері прав людини та іншими зобов’язаннями згідно з міжнародним правом, особливо, в цьому випадку, щодо кримськотатарської громади, має бути забезпечена без зволікання», – йдеться в заяві.

Підконтрольний Росії Верховний суд Криму 26 квітня ухвалив позитивне рішення за позовом про заборону діяльності Меджлісу на території півострова. Рішення може бути оскаржене протягом місяця.

Відповідач у даній справі – перший заступник голови Меджлісу кримських татар Наріман Джелял заявив, що члени Меджлісу подаватимуть апеляцію.

18 квітня Мін’юст Росії вніс Меджліс кримськотатарського народу в перелік громадських і релігійних об’єднань, діяльність яких в цій країні зупинена «у зв’язку зі здійсненням ними екстремістської діяльності». Цей крок засудила Україна, міжнародні організації і правозахисники.

Верховна Рада України офіційно оголосила 20 лютого 2014 року початком тимчасової окупації Криму і Севастополя Росією. 7 жовтня 2015 року президент України Петро Порошенко підписав відповідний закон. Міжнародні організації визнали окупацію і анексію Криму незаконними і засудили дії Росії. Країни Заходу запровадили низку економічних санкцій проти Москви. Росія заперечує окупацію півострова і називає це «відновленням історичної справедливості».

XS
SM
MD
LG