Доступність посилання

ТОП новини

ОБСЄ: спостерігачі фіксують найвище за кілька місяців число порушень перемир’я на Донбасі


В спеціальній моніторинговій місії Організації з безпеки і співпраці в Європі на сході України заявляють про найвище за кілька місяців число порушень перемир’я на Донбасі, де триває збройний конфлікт між українськими військовими і підтримуваними Росією бойовиками.

Голова Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ в Україні Ертугрул Апакан заявив, виступаючи у Відні, що за останні кілька тижнів «збройне насильство на сході України знову досягло рівнів, що викликають занепокоєння».

Він також наголосив, що озброєння, яке раніше було відведене у спеціальні сховища, тепер знову використовується на лінії зіткнення.

Апакан заявив про постійне зростання небезпеки для цивільного населення. «Потрібно вжити заходів, щоб зробити перетин контактної лінії безпечнішим, зокрема провести розмінування, і дати змогу цивільним перетинати лінію зіткнення у більшій кількості місць», – сказав Апакан.

Водночас під час безпекової конференції в Москві 28 квітня генеральний секретар ОБСЄ Ламберто Дзаннієр виступив проти ідеї озброїти місію спостерігачів, за що виступає влада України. За його словами, озброєння спостерігачів ОБСЄ можливе лише, якщо з приводу цього буде чітка домовленість і завдання спостерігачів будуть зрозумілими.

Дзаннієр наголосив, що насамперед сторони конфлікту мають дотримуватися перемир’я, досягнутого на переговорах у Мінську.

У січні Тристороння контактна група у Мінську заявила про чергову домовленість щодо припинення вогню у зоні бойових дій на сході України з 14 січня. Однак відтоді сторони конфлікту неодноразово звинувачували одна одну в порушенні «режиму тиші».

XS
SM
MD
LG