Доступність посилання

ТОП новини

«Укртелефільм» заблокував реформу Суспільного через майнові спори – «Схеми»


Працівники державного підприємства «Українська студія телевізійних фільмів «Укртелефільм» оголосили страйк та не збираються приєднуватись до НТКУ. Про це йдеться в розслідуванні «Агентство нерухомості» Укртелефільм» програми «Схеми», спільного проекту Радіо Свобода та телеканалу «UA:Перший».

Студія мала б стати останнім суб’єктом, який пройде реорганізацію та приєднається до Національної телекомпанії України, яка перетвориться на ПАТ «Національна суспільна телерадіокомпанія України».

Як з’ясували журналісти, працівники студії саботують приєднання та реформу в цілому через свої майнові спори.

У 2004 році «Укртелефільм» з ЗАТ «Інтерінвестсервіс» домовилися побудувати адміністративно-житловий комплекс на вулиці Туманяна, 15-а. У 2005 році Київрада виділила під це півтора гектара землі. «Кіношники» та забудовник розподілили між собою майбутні площі так:«Укртелефільм» отримав право на 80 квартир, а більшість (а це понад 500 квартир) відійшла забудовнику.

Ще до здачі в експлуатацію студія швидко продала 28 квартир фізичним особам та ще 28 віддала на баланс міста як плату за землю. Але згодом всіма 80 квартирами «Укртелефільму», навіть вже проданими, заволодів забудовник («Інтерінвестсервіс») і одразу продав їх фірмі ТОВ «Сілтек ЛТД», яка виявилася спорідненою із забудовником. Це вдалося завдяки суперечливій довіреності на розпорядження квартирами, підписаній колишнім керівником «Укртелефільму» Віктором Петренком, та інвестиційному договору між компаніями.

Наразі суд вже визнав договір, завдяки якому «Укртелефільм» залишився без квартир, незаконним, але 13 квітня апеляційний суд скасував рішення першої інстанції.

«Вже третє коло йде ця справа. Дуже дивно вона розглядається. Після останнього рішення. Тепер «Сілтек» може знов зареєструвати майнові права на ці квартири», – зазначає юрист НТКУ, голова комісії з реорганізації ДП «Укртелефільм» Олена Любченко.

Водночас на підприємстві, як виявили журналісти, страйкують. Співробітники очікують на виконання їхніх вимог Державним комітетом телебачення і радіомовлення.

«Тому що тут був комітет пані Сюмар і вони обіцяли вирішити конфлікт, наші претензії до «Держтелекіно» ( Держкомтелерадіо – ред.) – розрахунки з колективом», – зазначає виконувач обов’язки генерального директора ДП «Укртелефільм» Олег Бійма.

На підприємстві налаштовані на отримання окладів за 12 місяців та компенсації за невикористані відпустки, це кілька мільйонів гривень.

Державне підприємство «Українська студія телевізійних фільмів «Укртелефільм» створене у 1965 році. За цей час тут зняли сотні художніх, тисячі документальних та музичних фільмів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG