Доступність посилання

ТОП новини

Адвокат: Савченко заповнила документи для екстрадиції в Україну


Надія Савченко, архівне фото
Надія Савченко, архівне фото

Адвокат Микола Полозов заявляє, що його підзахисна, громадянка України, засуджена в Росії, Надія Савченко заповнила документи, необхідні для екстрадиціїв Україну.

«Заповнювали з нею заяви, необхідні для передачі її в Україну, згідно з конвенцією. Ретельно вибирали формулювання. Від низки запропонованих в зразках заяв формулювань Надія відмовилася, замінила своїми. Всі заяви складені на ім’я директора ФСВП Корнієнко. Обговорювали норму конвенції про видачу, її наслідки. Все, що було потрібно від Надії, вона виконала, тепер терміни її звільнення залежать цілком і повністю від дій влади», – написав Полозов на своїй сторінці в Facebook.

Напередодні Віра Савченко після візиту до сестри заявила, що начальник Новочеркаського СІЗО видав Надії Савченко пакет документів для екстрадиції в Україну.

20 квітня Міністерство юстиції Росії повідомило, що отримало від України запит про надання документів для вирішення справи з передачею засудженої в Росії української громадянки Надії Савченко до України з метою «подальшого відбування покарання у вигляді позбавлення волі» вже на території України. У міністерстві також нагадали, що для того, щоб російський суд розглянув питання про передачу Савченко, Україна має, зі свого боку, надати низку документів, серед яких мають бути, зокрема, згода засудженого на передачу чи перекладене російською мовою рішення українського суду про визнання російського вироку українці.

Пізніше президент України Петро Порошенко повідомив, що домовився із президентом Росії Володимиром Путіним про алгоритм і терміни звільнення утримуваної в Росії української громадянки Савченко. В інтерв’ю українським телеканалам 24 квітня Порошенко додав, що літак з Надією Савченко може приземлитися на українській землі «протягом декількох тижнів».

Водночас адвокат українки Марк Фейгін заявив, що Савченко навряд чи повернеться в Україну до кінця травня.

19 квітня президент Петро Порошенко після телефонної розмови з Надією Савченко повідомив, що українка погодилася тимчасово припинити своє чергове сухе голодування, яке вона тримала від 6 квітня, вимагаючи звільнення.

5 квітня вирок російського суду у справі Надії Савченко набрав чинності. Її засудили до 22 років позбавлення волі 22 березня, звинувативши, зокрема, у причетності до загибелі російських журналістів на Донбасі. Українка і сторона захисту відкидають усі звинувачення.

XS
SM
MD
LG