Доступність посилання

ТОП новини

ГПУ: розпочато кримінальне провадження через заборону Меджлісу в Криму


(©Shutterstock)
(©Shutterstock)

Прокуратура Криму, яка працює на території материкової України, розпочала досудове розслідування за фактами «незаконної заборони»​ діяльності Меджлісу кримськотатарського народу в Криму.

Як повідомляє прес-служба Генпрокуратури, розпочато кримінальне провадження за фактами порушення рівноправності громадян через їхню національну приналежність за ознаками злочину, передбаченого статтею 161 Кримінального кодексу України.

«Колегія суддів незаконно створеного Верховного суду Республіки Крим під головуванням Терентьєвої Н. визнала об’єднання «Меджліс кримськотатарського народу» екстремістською організацією та заборонила його діяльність на території півострова», – йдеться у повідомленні.

У прокуратурі зазначають, що ці дії є «незаконними, оскільки законом «Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України» чітко визначено, що тимчасово окупована територія України є невід’ємною частиною території України, на яку поширюється дія Конституції та законів України».

26 квітня підконтрольний Росії Верховний суд Криму ухвалив позитивне рішення за позовом про заборону діяльності Меджлісу на території півострова. Рішення може бути оскаржене протягом місяця.

У лютому 2016 року підконтрольний Росії прокурор Криму Наталя Поклонська звернулась у підконтрольний Росії Верховний суд Криму з позовом про заборону діяльності Меджлісу, в березні розпочався процес за цим позовом. Судовий розгляд цієї справи триває.

13 квітня Поклонська повідомила, що ухвалила рішення про зупинення діяльності Меджлісу кримськотатарського народу на території півострова. За її словами, Меджлісові забороняється користуватись усіма державними і муніципальними ЗМІ, проводити публічні масові заходи, використовувати банківські вклади і взагалі проводити будь-яку роботу. Після цього прокуратура Криму, яка працюєна території материкової України, також почала розслідування.

Світова спільнота висловила рішучий протест у зв’язку з діями російської влади щодо заборони діяльності Меджлісу.

Верховна Рада України офіційно оголосила 20 лютого 2014 року початком тимчасової окупації Криму і Севастополя Росією. 7 жовтня 2015 року президент України Петро Порошенко підписав закон про це. Міжнародні організації визнали окупацію і анексію Криму незаконними і засудили дії Росії. Країни Заходу запровадили низку економічних санкцій. Росія заперечує окупацію півострова і називає це «відновленням історичної справедливості».

XS
SM
MD
LG