Доступність посилання

ТОП новини

Пентагон вибачився за помилковий удар по лікарні в Афганістані минулого року


Глава Центрального командування збройних сил США генерал Джозеф Вотел
Глава Центрального командування збройних сил США генерал Джозеф Вотел

Міністерство оборони США застосувало дисциплінарні стягнення щодо 16 військовослужбовців за помилковий авіаудар по лікарні неурядової організації «Лікарі без кордонів» на півночі Афганістану восени 2015 року, коли загинули 42 мирних мешканців.

Глава Центрального командування збройних сил США генерал Джозеф Вотел оголосив 29 квітня на брифінгу в Пентагоні результати внутрішнього розслідування цього трагічного випадку.

За його словами, «розслідування в кінцевому рахунку дійшло висновку, що цей трагічний інцидент був викликаний поєднанням людських помилок і збоїв обладнання». У команди американського літака АС-130, який здійснив авіаудар по лікарні, безпосередньо перед атакою не було доступу до списку об’єктів, які не є військовими цілями. Відтак розслідування дійшло висновку, що випадок не можна розглядати як воєнний злочин.

За словами генерала Джозефа Вотела, США виплатять матеріальне відшкодуванняродичам загиблих (6 000 доларів), пораненим (3 000 доларів), а також фінансуватимуть відбудову медичного закладу в провінції Кундуз.

Лікарня неурядової організації «Лікарі без кордонів» після обстрілу в жовтні 2015 року
Лікарня неурядової організації «Лікарі без кордонів» після обстрілу в жовтні 2015 року

Авіаудар, що стався 3 жовтня 2015 року в цій провінції, викликав міжнародний резонанс і спонукав групу французьких лікарів закрити лікарню, яка надавала афганцям життєво важливі послуги, недоступні в інших місцях регіону. Група лікарів назвала той напад «безкомпромісним і жорстоким» і зажадала провести міжнародне розслідування бомбардування лікарні, внаслідок якого загинули й 14 медиків.

XS
SM
MD
LG