Доступність посилання

ТОП новини

Сили безпеки в Багдаді застосували сльозогінний газ проти демонстрантів


Сили безпеки в столиці Іраку Багдаді застосували сльозогінний газ і попереджувальні постріли, щоб зупинити демонстрантів. Раніше 30 квітня протестувальники увірвалися в посилено охоронювану «зелену зону» – район розташування урядових будівель, іноземних посольств та інших важливих об’єктів.

Частина з цих людей, які протестують проти урядової корупції, увійшла до будівлі парламенту. Їхній натхненник, шиїтський клірик Муктада ас-Садр у телезверненні з міста Наджаф оголосив про відхід від громадського життя на два місяці й додав, що «чекає на велике народне повстання та революцію, яка зупинить марш корупціонерів».

Телебачення в Багдаді показало натомість прем’єр-міністра Хайдера аль-Абаді, який ішов у «зеленій зоні» в супроводі охоронців. Таким чином телебачення спростовує чутки про втечу голови уряду в безпечне місце.

Організація Об’єднаних Націй заявила, що «глибоко стурбована» цими протестами. У «зеленій зоні» розташована Допомогова місія ООН в Іраку. Верховний представник ЄС із закордонних справ і політики безпеки Федеріка Моґеріні розкритикувала протести, заявивши, що є «ризик подальшої дестабілізації і без того напруженої ситуації».

Прихильники впливового священнослужителя Муктади ас-Садра протестують уже кілька тижнів, вимагаючи від Хайдера аль-Абаді реалізації обіцяних реформ. Однак частина парламентських партій опираються спробам прем’єр-міністра, який планує замінити на технократів частину урядовців.

XS
SM
MD
LG