Доступність посилання

ТОП новини

Литва повідомляє про ще п’ять інцидентів із російськими літаками над Балтикою


Російський військовий літак Су-27
Російський військовий літак Су-27

У період із 25 до 30 квітня винищувачі НАТО п’ять разів піднімалися в повітря для перехоплення військових російських літаків у міжнародному повітряному просторі над Балтійським морем. Про це 2 травня повідомило міністерство оборони Литви.

За цими даними, 26 квітня винищувачі були підняті по тривозі з авіабази Шяуляй, щоб супроводити Су-27, який вилетів із Калінінграда. В оборонному відомстві Литви заявили, що літак заздалегідь не передав план польоту, не використав транспондер і не підтримував зв’язок з центрами управління повітряним рухом.

27 квітня винищувачі НАТО також з авіабази Шяуляй піднімалися для перехоплення Іл-28. 28 квітня винищувачі повітряної поліції НАТО двічі перехоплювали російські Іл-18 та Іл-38. 29 квітня винищувачі НАТО піднімалися в небо для супроводу Іл-20.

Раніше Пентагон навів дані про інші інциденти з участю російських військових літаків. Так, 29 квітня Су-27 у міжнародному повітряному просторі над Балтійським морем виконав елемент вищого пілотажу «бочка» над літаком військово-повітряних сил США. Під час інших квітневих інцидентів у цьому ж районі російський винищувач пролетів на відстані близько 15 метрів від американського літака, а ще два російські літаки перебували в небезпечній близькості від американського авіаносця.

Пентагон назвав інциденти «небезпечними і непрофесійними».

Російські офіційні особи заявили, що інциденти були спровоковані американськими літаками та кораблями, що рухаються поблизу кордонів Росії.

XS
SM
MD
LG