Доступність посилання

ТОП новини

Арбітражний суд ООН: дві українські компанії позиваються до Росії через втрату майна в Криму


Постійна палата третейського суду в Гаазі, яка діє під егідою ООН, офіційно повідомила 2 травня про позов двох українських компаній до Росії. За повідомленням цього міжнародного арбітражного суду, компанії «Укрнафта» та «Стабіл» вимагають від Москви компенсації за втрачене в окупованому Криму майно.

У позові, поданому в червні 2015 року, ці дві компанії вказують, що Росія порушила зобов’язання за українсько-російською угодою 1998 року про захист інвестицій, коли привласнила майно автозаправних станцій на півострові.

Росія стверджує, що суд не має повноважень розглядати ці питання і дотепер відмовлялася від запрошення до участі в провадженні у справі.

У березні 2015 року у МЗС України заявили, що «Росія здійснює цілеспрямоване пограбування України». Зокрема, за даними дипломатичного відомства, понад 400 українських підприємств незаконно націоналізували, незаконно використовуються надра України, захоплені 18 газових родовищ. За даними прокуратури Криму, яка працює на материковій частині України, через незаконну «націоналізацію» підприємств в анексованому Криму Україна зазнала збитків на суму понад 50 мільярдів гривень.

Верховна Рада України офіційно оголосила початком тимчасової окупації Криму 20 лютого 2014 року. Країни Заходу також не визнають анексію Криму і запровадили економічні санкції. Росія заперечує окупацію півострова і називає це «відновленням історичної справедливості».

XS
SM
MD
LG