Доступність посилання

ТОП новини

Мати ув’язненої Хадіджі Ісмаїлової отримала премію дочки


Хадіджа Ісмаїлова, архівне фото
Хадіджа Ісмаїлова, архівне фото

Мати ув’язненої в Азербайджані журналістки Хадіджі Ісмаїлової – Ельміра Ісмаїлова – отримала премію ЮНЕСКО імені Ґієрмо Кано за свободу преси від імені її дочки.

«Людство потерпає, коли журналісти мовчать. Деякі люди вірять, що вбивство журналістів є злочином проти людяності», – заявила Ельміра Ісмаїлова 3 травня на церемонії вручення премії у Гельсінкі, читаючи звернення дочки, у якому мовиться, зокрема, про незалежного азербайджанського журналіста, критика влади Ельмара Гюсейнова, застреленого у 2005 році.

Президент Радіо Вільна Європа/Радіо Свобода Ненад Пеїч привітав вручення премії Ісмаїловій і закликав «визнати роботу Хадіджі і її беззаперечне право на свободу».

Раніше у вівторок відома телеведуча, посол доброї волі ЮНЕСКО Крістін Аманпур закликала владу Азербайджану звільнити Хадіджу Ісмаїлову.

«Я особисто, і, думаю, багато хто з вас до мене приєднається, закликаю владу Азербайджану звільнити її. Це те, що має бути зроблене, оскільки вона лише громадянка. Вона мала ручку, папір і виконувала свою роботу, що полягає у проливанні світла на у темні сторони. Вона була очима і вухами кожного, з’ясовуючи, що відбувається», – заявила Аманпур 3 квітня у Гельсінкі.

Аманпур закликає владу Азербайджану звільнити Хадіджу Ісмаїлову
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:00:24 0:00

У вівторок у Фінляндії відбулася церемонія вручення Хадіджі Ісмаїловій Всесвітньої премії ЮНЕСКО за свободу преси імені Ґієрмо Кано «за видатний внесок у справу свободи преси у складних умовах».

Напередодні церемонії вручення мати журналістки Ельміра Ісмаїлова зустрілася у Гельсінкі з екс-президентом Фінляндії Тар’єю Халонен і генеральним секретарем ЮНЕСКО Іриною Боковою.

Грошова частина премії становить 25 тисяч доларів. Премія названа на честь колумбійського журналіста, вбитого у Боготі у 1986 році, біля редакції газети El Espectador, де він працював.

Хадіджа Ісмаїлова, відома своїми журналістськими розслідуваннями, зокрема, бізнесових оборудок родини президента Азербайджану Ільгама Алієва, яка також співпрацює з Радіо Свобода, у вересні 2015 року була засуджена до 7 з половиною років ув’язнення за звинуваченням у розтраті й ухилянні від сплати податків, яке вона сама і правозахисні кола називають політично мотивованими. Арешт Ісмаїлової на початку 2015 року і її засудження викликали широкий осуд із боку міжнародних правозахисників і західних урядів.

XS
SM
MD
LG