Доступність посилання

ТОП новини

Іран зупинив імпорт американських автомобілів


Іран припинив імпортувати вироблені у США автомобілі через критичні виступи верховного лідера аятоли Алі Хаменеї. Хоча американські виробники автомобілів протягом десятиліть і не продавали автомобілі безпосередньо Ірану, Тегеран раніше дозволив завезення 24 моделей, які випускає компанія Chevrolet, підрозділ General Motors. Ці автомобілі імпортувалися через інші країни.

Нову заборону на імпорт Тегеран запровадив 1 травня після того, як Хаменеї у своєму виступі від 27 квітня запитав, чому іранці взагалі повинні їздити на американських автомобілях.

«Самі американці не користуються виробленими у США автомобілями. Ми бачили це в американських медіа. Вони заявляють про високу витрату палива і що їх автомобілі надто масивні», – сказав Хаманеї.

У компанії General Motors, яка за минулий місяць продала у США понад 259,5 тисяч автомобілів, заявили, що й так не планували виходити на іранський ринок. Хоча, як передає Associated Press, у компанії визнають: Ісламська Республіка – це великий ринок, який західні компанії майже не використовують. У той час як більшість західних країн у січні скасувала економічні санкції, що забороняють продаж автомобілів в Іран, США продовжують тримати під забороною більшість комерційних зв’язків з Тегераном. І General Motors дотримуватиметься й надалі цих санкцій, додав представник компанії.

Нині в Ірані є дуже мало американських автомобілів, крім тих, що були завезені до ісламської революції 1979 року.

Американські марки авто можна придбати в зонах вільної торгівлі, але їх власники стикаються з обмеженнями, де вони можуть ними керувати.

Зі скасуванням санкцій в рамках ядерної угоди зі світовими лідерами Іран сам оголосив амбітні плани з випуску своїх автомобілів. Через санкції внутрішнє виробництво автомобілів різко знизилася з 1,65 мільйона одиниць в 2011 році до 740 тисяч у 2013 році.

Нині Тегеран веде переговори зі створення спільних виробничих підприємств в Ірані з великими європейськими автовиробниками, зокрема Fiat, Mercedes-Benz, Peugeot, Renault і Volkswagen. Іранські чиновники сподіваються виробляти 1,6 мільйона автомобілів до 2018 року, 2 мільйони – до 2022 року і 3 – до 2025 року.

XS
SM
MD
LG