Доступність посилання

ТОП новини

Правозахисники: суд в Криму почав повторно розглядати справу проукраїнського активіста


У Роздольненському суді Криму 4 травня почався повторний судовий розгляд у справі проукраїнського активіста Володимира Балуха, повідомляють в Кримській правозахисній групі.

За інформацією правозахисників, розгляд призначений постановою підконтрольного Росії Верховного суду Криму, після розгляду апеляційної скарги активіста на рішення, яким йому призначили покарання у вигляді 320 годин громадських робіт.

У своїй апеляційній скарзі Володимир Балух вказав, що вирок винесений з метою його політичного переслідування за відкриту позицію з питання його українського громадянства, повідомляють в правозахисній групі.

«Верховний суд Криму скасував вирок Роздольненського районного суду і направив кримінальну справу на новий судовий розгляд в той же суд, але в іншому складі», – додають правозахисники.

В ході засідання були допитані свідки обвинувачення співробітники МВС у Роздольненському районі, потерпілий і поняті.

Наступне засідання суду призначене на 17 травня.

Володимира Балуху в Криму засудили за образу російського поліцейського. Згідно з постановою суду, Балух під час проведення обшуку в будинку своєї цивільної дружини образив лейтенанта поліції. Причиною обшуку послужила заяву свідка, що Балух нібито зберігає в будинку викрадений автомобіль. Балух всі звинувачення свою адресу категорично заперечує, як і факт образи поліцейського.

Після анексії Криму Росією на півострові відбулося кілька судових процесів щодо проукраїнських активістів. Одна з найгучніших – за українську символіку на акції в день народження українського поета Тараса Шевченка. Тоді учасникам акції присудили громадські роботи та штрафи.

Верховна Рада України офіційно оголосила 20 лютого 2014 року початком тимчасової окупації Криму і Севастополя Росією. 7 жовтня 2015 року президент України Петро Порошенко підписав відповідний закон. Міжнародні організації визнали окупацію і анексію Криму незаконними і засудили дії Росії. Країни Заходу ввели низку економічних санкцій. Росія заперечує окупацію півострова і називає це «відновленням історичної справедливості».

XS
SM
MD
LG