Доступність посилання

ТОП новини

Ватикан: папа не міг знати значення «георгіївської стрічки», яку йому вручили


Суперечливий момент на аудієнції папи Римського Франциска (ліворуч), фото російської інформагенції ria.ru («РИА Новости»)
Суперечливий момент на аудієнції папи Римського Франциска (ліворуч), фото російської інформагенції ria.ru («РИА Новости»)

Голова прес-центру Ватикану отець Федеріко Ломбарді пояснив, що використовувана в Росії як символ перемоги у Другій світовій війні суперечлива «георгіївська стрічка» з’явилася на світлині з папою Римським Франциском через її невідомість. Коментар поширив 7 травня сайт Радіо Ватикану.

«Папа не міг знати, що таке «георгіївська стрічка», адже за межами колишнього Радянського Союзу вона невідома. Подібні речі під час аудієнцій папи трапляються досить часто, і заздалегідь передбачити наміри учасників практично неможливо», – вказав керівник прес-центру Ватикану.

Раніше цього тижня російські засоби масової інформації поширили новину, що в середу, 4 травня 2016 року, під час загальної аудієнції у Ватикані Павло Дорохін, депутат Держдуми Росії від комуністичної партії, вітаючи папу Франциска, вручив йому «георгіївську стрічку».

Поява світлини, на якій «георгіївська стрічка» прикріплена на одязі папи Франциска, викликала обурення багатьох українських коментаторів, оскільки в Україні багато людей вважають цю стрічку символом окупації Росією Криму та частини Донбасу, і ширше символом російського неоімперського реваншизму.

Історія цього символу є неоднозначною: «георгіївську стрічку» використовували ще за часів Російської імперії, згодом – білогвардійці, які воювали проти радянської Росії. Кавалерами ордену святого Георгія з правом носити цю помаранчево-чорну стрічку були багато росіян, які воювали на боці нацистської Німеччини, – генерал Петро Краснов, группенфюрер СС Андрій Шкуро та інші. У радянській символіці перемоги ця стрічка (з незначними змінами й під назвою «гвардійська») з’явилася лише в 1945 році в колодці медалі «За Перемогу над Німеччиною у Великій Вітчизняній війні».

У сучасній Росії «георгіївська стрічка» як символ, пов’язаний із Днем перемоги, з’явилася тільки 2005 року. Влада країни на певному етапі використовувала «георгіївську стрічку» на противагу червоному прапору, який асоціюється з комуністами.

На цю ж тему:

07.05.2016
Папа Римський із «георгіївською стрічкою». Крик душі українця: Ваша Святосте, чому?

Фото Папи Франциска з «колорадською стрічкою» – безкоштовна реклама режиму Путіна, ефективніша за багатомільярдну пропаганду Кремля далі

XS
SM
MD
LG