Доступність посилання

ТОП новини

Надія Савченко сплатила Росії штраф – мати


Надія Савченко
Надія Савченко

Громадянка України Надія Савченко, засуджена у Росії, сплатила штраф у 30 тисяч рублів, призначений їй російським судом за начебто незаконний перетин російського кордону, повідомила її мати Марія Савченко.

«Полозов (адвокат Савченко Микола Полозов – ред.) сказав, що Наді трохи легше, вона трохи почала їсти. Розповідав, що їй дали документи, щоб повернутися в Україну. Там є графа, де треба визнати, що вона перейшла кордон і попросила притулку, казав, що вона розсміялася. Також там є штраф. Полозов пояснив їй, що є стаття, якщо вона не заплатить цей штраф, то ці документи не будуть вважатися дійсними. Тоді вона погодилася. У неї грошей там немає, консули дали їй 40 тисяч, вона 30 тисяч віддала і сказала, щоб вони ними вдавилися», – розповіла Марія Савченко 8 травня після відкриття фотовиставка «Матері Героїв», яка відбулася у Києві за участі українського президента.

4 травня Федеральна служба виконання покарань Росії почала збір документів, необхідних для видачі Україні ув’язненої в Росії українки Надії Савченко. У ФСВП Росії зазначили, що пакет документів про передачу Савченко в установленому порядку буде спрямований до Мін’юсту Росії «для узгодження питання передачі з компетентним органом України».

20 квітня Міністерство юстиції Росії повідомило, що отримало від України запит про надання документів для вирішення справи з передачею засудженої в Росії української громадянки Надії Савченко до України з метою «подальшого відбування покарання у вигляді позбавлення волі» вже на території України.

Водночас адвокат українки Марк Фейгін заявив, що Савченко навряд чи повернеться в Україну до кінця травня.

19 квітня президент України Петро Порошенко після телефонної розмови з Надією Савченко повідомив, що українка погодилася тимчасово припинити своє чергове сухе голодування, яке вона тримала від 6 квітня, вимагаючи звільнення.

5 квітня вирок російського суду у справі Надії Савченко набрав чинності. Її засудили до 22 років позбавлення волі 22 березня, звинувативши, зокрема, у причетності до загибелі російських журналістів на Донбасі. Українка і сторона захисту відкидають усі звинувачення.

XS
SM
MD
LG