Доступність посилання

ТОП новини

В Україні відзначають День перемоги над нацизмом у Другій світовій війні


В Україні 9 травня відзначається День перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 1939–1945 років. Цю пам’ятну дату Верховна Рада України встановила 9 квітня 2015 року на реалізацію політики декомунізації.

Раніше ця дата офіційно іменувалася Днем перемоги у Великій вітчизняній війні 1941–1945 років. Термін «Велика Вітчизняна війна» використовували в колишньому СРСР, щоб підкреслити, що у радянсько-німецькій війні 1941–1945 років громадяни захищали Радянський Союз як спільну Вітчизну.

При вшануванні пам’яті полеглих у роки Другої світової війни, за словами голови Українського інституту національної пам’яті Володимира В’ятровича, скасовується використання радянської символіки. Замість цього тепер офіційним символом святкування Дня перемоги над нацизмом у Другій світовій війні, як і Дня пам’яті та примирення (8 травня), є квітка червоного маку – загальноприйнятий у світі символ відзначення пам’ятних днів Другої світової війни.

Згідно з планом, у Києві 9 травня урочисті заходи розпочалися о 9:00 з церемонії покладання квітів до Могили невідомого солдата на пагорбі Слави з участю президента України.

О 9:15 стартувала акція «Пам’ятаємо – перемагаємо!», яка передбачає урочистий марш військових духових оркестрів Збройних сил України, Генштабу, Міністерства внутрішніх справ, Прикордонних військ, Військово-морського флоту від площі Слави до майдану Незалежності.

З 10:00 до 12:00 анонсовано концерт патріотичної пісні та дефіле військових духових оркестрів Збройних сил України, МВС, Національної гвардії, Військово-морського флоту, Прикордонних військ на майдані Незалежності.

З 19:00 до 21:00 на головній площі столиці відбудеться концерт Національного академічного духового оркестру з участю зірок оперної сцени. Крім того, вдень у центрі міста проводитимуться майстер-класи та флешмоби.

На цю ж тему:

08.05.2016
На сході Європи триває безпрецедентне з часів Гітлера і Сталіна порушення міжнародного права – Порошенко

«Дуже ціную готовність наших солдат та офіцерів... наступати до повного звільнення української території від російських окупантів» далі

08.05.2016
Парубій: Росія забула уроки війни і розпалює її у Європі

«Вирішального значення набуває загальнонаціональне єднання українського суспільства заради нашої нової перемоги» далі

07.05.2016
Друга світова. Нині у ролі окупанта виступає не Гітлер, а Путін

«Ті, хто на повний голос кричать із усіх репродукторів «діди воювали», продовжують справу нацистів» далі

05.05.2016
Історики розвінчують міфи СРСР про Другу світову і звертають увагу на роль українок

«Історичні міфи є такою самою зброєю, як кулі у війні звичайній» – історик Сергій Громенко далі
XS
SM
MD
LG