Доступність посилання

ТОП новини

Низка фракцій вимагає створити ТСК щодо офшорів


Фракції «Батьківщина», «Самопоміч» і «Радикальна партія» виступають за створення у Верховній Раді тимчасової слідчої комісії, яка б займалася з’ясуванням оприлюдненої у «панамських паперах» інформації про причетність українських високопосадовців і пов’язаних із ними фізичних та юридичних осіб до офшорних компаній. Відповідні заяви представники фракцій зробили на засіданні погоджувальної ради парламенту у вівторок.

Зокрема, лідер фракції «Батьківщина» Юлія Тимошенко заявила про необхідність розслідувати інформацію про нібито причетність особи з оточення президента Петра Порошенка до офшорної компанії, яка, за даними деяких видань, торгувала з дочірньою компанією «Газпрому».

Схожу заяву на засіданні погоджувальної ради зробив депутат від «Самопомочі» Єгор Соболєв. Він мотивував необхідність створення такої ТСК тим, що «президент має бути поставлений під закон, а не над законом». «На сьогодні не існує жодної процедури, жодної можливості розслідувати його зловживання», – додав Соболєв.

Лідер фракції «Радикальної партії» Олег Ляшко, зі свою боку, заявив про необхідність створення ТСК для з’ясування інформації по всіх українських посадовцях, які фігурують у «панамських паперах».

В оновленій базі «панамських паперів» міститься інформація про 469 офшорних компаній, до яких, за даними розслідувачів, мають стосунок громадяни України.

У вівторок журналіст Дмитро Гнап із посиланням на «панамські папери» повідомив про зв’язок одного з топ-менеджерів корпорації «Рошен» із офшорною компанією Intraco Management Ltd. Британське видання The Guardian раніше пов’язувало цю компанією із президентом України Петром Порошенком та депутатом БПП Ігорем Кононенком. Останній, однак, заперечив причетність до Intraco Management Ltd і себе, і президента.

У корпорації «Рошен» поки не прокоментували оприлюднену журналістами інформацію.

«Панамські папери» засновані на документах панамської юридичної фірми Mossack Fonseca. Вони зокрема доводять причетність до ухилення від сплати податків низки світових лідерів та причетних до них фізичних та юридичних осіб.

Першу частину документів розслідувачі оприлюднили на початку квітня.

У самій компанії Mossack Fonseca оприлюднення документів назвали незаконним.

XS
SM
MD
LG