Доступність посилання

ТОП новини

Рада звернулась до світової спільноти щодо геноциду кримських татар


Верховна Рада України ухвалила звернення до ООН, Європейського парламенту, ПАРЄ, ОБСЄ і світових лідерів щодо вшанування пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу та засудження порушень Росією прав і свобод кримськотатарського народу.

За це звернення 11 травня проголосували 240 народних депутатів. Його не підтримали «Опозиційний блок», «Відродження» і більшість депутатів Радикальної партії.

У своїй заяві український парламент закликав міжнародну спільноту визнати депортацію кримських татар 1944 року геноцидом і долучитися до вшанування жертв, яке відбудеться 18 травня.

Верховна Рада також закликає світові організації засудити заборону російською владою Криму Меджлісу та порушення прав кримськотатарського народу, яке парламент у своїй заяві називає «етноцидом».

«Системний тиск на кримськотатарський народ, репресії громадян України за національною ознакою, організація етнічно і політично мотивованих переслідувань кримських татар, їхніх органів, таких як Меджліс кримськотатарського народу та Курултай кримськотатарського народу, на тимчасово окупованій території України з боку державних органів Російської Федерації, починаючи з дати початку тимчасової окупації, є свідомою політикою етноциду кримськотатарського народу», – мовиться у зверненні.

18 травня 1944 року у Середню Азію з Криму був відправлений перший ешелон кримських татар, всього було депортовано понад 180 тисяч людей.

У квітні 2016 року за рішенням підконтрольного Росії Верховного суду Криму на півострові заборонили діяльність Меджлісу кримськотатарського народу.

Верховна Рада України офіційно оголосила 20 лютого 2014 року початком тимчасової окупації Криму і Севастополя Росією. 7 жовтня 2015 року президент України Петро Порошенко підписав закон про це. Міжнародні організації визнали окупацію і анексію Криму незаконними і засудили дії Росії. Країни Заходу запровадили низку економічних санкцій. Росія заперечує окупацію півострова і називає це «відновленням історичної справедливості».

XS
SM
MD
LG