Доступність посилання

ТОП новини

У Раді зареєстрували ще два законопроекти про зміни до законодавства щодо ГПУ


©Shutterstock
©Shutterstock

У Верховній Раді зареєстрували законопроект про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо діяльності Генеральної прокуратури України.

Авторами альтернативного законопроекту № 4645-1 є народні депутати Єгор Соболєв, Олена Сотник, Павло Костенко.

Наразі тексту документа на сайті Ради немає.

Крім того, сьогодні зареєстрували законопроект № 4645, авторами якого є народні депутати Віктор Король та Сергій Драюк.

Напередодні Верховна Рада відмовилася взяти за основу законопроект про реформу прокуратури, що, серед іншого, передбачав можливість обіймати посаду генерального прокурора особі, що не має досвіду роботи в органах прокуратури.

За проект закону №4469 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо діяльності Генеральної прокуратури України та Державного бюро розслідувань» проголосували 224 депутати з необхідних 226, з другої спроби документ набрав лише 221 голос.

Цей проект, який ініціювали депутати від «Блоку Петра Порошенка Сергій Алєксєєв та Руслан Князевич, був поданий на заміну попередньому і був визначений президентом як невідкладний.

Документ, зокрема, передбачав, що «на посаду Генерального прокурора України може бути призначений громадянин України, який має вищу освіту та стаж роботи в галузі права або досвід роботи у законодавчому та/або правоохоронному органі не менше від п’яти років».

Чинне законодавство передбачає, що на посаду генерального прокурора може бути призначений громадянин України, який має вищу юридичну освіту, а також має стаж роботи в сфері права не менше від 10 років.

Раніше деякі ЗМІ повідомляли, що на посаду генпрокурора обговорюється кандидатура колишнього голови МВС України, а нині голови парламентської фракції «Блок Петра Порошенка» Юрія Луценка, який не має досвіду роботи в органах прокуратури та юридичної освіти.

Єврокомісар із питань розширення і європейської політики сусідства Йоганнес Ган, який перебував у квітні в Києві, наголошував, що генеральний прокурор повинен мати юридичну освіту.

XS
SM
MD
LG