Доступність посилання

ТОП новини

В окупованому Криму заарештовані четверо кримських татар – Смедляєв


В окупованому Росією Криму 12 травня вранці відбудлися обшуки в будинках мусульман у Бахчисараї, за підсумками яких заарештовані четверо кримських татар. Про це повідомив голова ЦВК Курултаю кримськотатарського народу Заїр Смедляєв.

«Традиційно купа людей зі зброєю в балаклавах зі знаками», – повідомив Смедляєв у Facebook.

«Чергова акція залякування кримських татар напередодні 18 травня. У цей день призначене судове засідання над кримськими мусульманами, заарештованими торік», – додав голова ЦВК Курултаю кримськотатарського народу.

Згодом він написав коротке повідомлення: «Вже є інформація про арешт чотирьох кримських татар». Йому передувало ще одне: «Після обшуку озброєні люди в масках вивезли Абсеїтова Ремзі, імовірно в Бахчисарайський райвідділ поліції».

Про обшук повідомили також співробітники кафе в Бахчисараї.

«У Караван-сараї Салачик триває масовий обшук. Приїхали два автобуси озброєних людей. Всі, кому ми не байдужі, просимо приїхати до нас. Дуже потрібна Ваша підтримка і допомога », – повідомляється на сторінці закладуу Facebook.

Інші подробиці наразі не відомі.

Підконтрольний Росії прокурор анексованого Криму Наталія Поклонська стверджує, що в Бахчисараї 12 травня тривають оперативно-слідчі дії, під час яких затримані прихильники організації «Хізб ут-Тахрір». Вони звинувачують в діяльності терористичної організації, а один із затриманих – в організації терористичної діяльності.

Українські та міжнародні правозахисні організації неодноразово заявляли про погіршення ситуації з дотриманням прав людини в Криму після його анексії Росією. Особливий тиск і репресії з боку російської влади відзначають щодо кримських татар і проукраїнського населення.

Підконтрольна Росії влада Криму стверджує, що заяви правозахисників щодо порушення прав людини перебільшені.

12 травня в Європарламенті планують провести дебати щодо порушення прав кримських татар на території окупованого Росією півострова.

Верховна Рада України офіційно оголосила 20 лютого 2014 року початком тимчасової окупації Криму і Севастополя Росією. 7 жовтня 2015 року президент України Петро Порошенко підписав закон про це. Міжнародні організації визнали окупацію і анексію Криму незаконними і засудили дії Росії. Країни Заходу запровадили економічні санкції. Росія заперечує окупацію півострова і називає це «відновленням історичної справедливості».

XS
SM
MD
LG