Доступність посилання

ТОП новини

Затриманих в Бахчисараї мусульман відвезли в ФСБ – адвокат


Адвокат Еміль Курбедінов заявляє, що затриманих після обшуків в Бахчисараї 12 травня мусульман відвезли в кримське управління російської ФСБ. Він упевнений, що судити чотирьох затриманих будуть за сценарієм переслідування інших кримських татар, яких російська прокуратура Криму звинувачує в зв’язках з «Хізб ут-Тахрір». Про це він заявив в коментарі проекту Радіо Свобода, сайту Крим.Реалії.

«Один буде залучатися як організатор терористичного осередку. Решта троє – як учасники. Все те ж саме, за тим же сценарієм. Мамутов Енвер – він буде, швидше за все, за частиною 1 статті 205.5 – це саме організація осередку. Потім – Абельтаров Рустем, Меметов Ремзі і Абсеітов Зеврі», – повідомив Курбедінов.

Адвокат припускає, що запобіжний захід їм оберуть уже в п’ятницю, 13 травня.
Те, що відбулося в Бахчисараї, Курбедінов розцінює як продовження репресій на півострові проти кримськотатарського народу.

«У нас вже 14 осіб – кримських татар – за цією статтею на території Криму. Я це розцінюю як репресії. По-іншому не назвеш», – зазначив правозахисник.

Вранці 12 травня повідомлялося про проведення обшуків в щонайменше п‘яти будинках кримських мусульман в Бахчисараї. Також про обшук повідомили в місцевому кафе, куди, за словами співробітників, приїхали два автобуси озброєних силовиків.

Підконтрольний Росії прокурор анексованого Криму Наталія Поклонська стверджує, що в Бахчисараї 12 травня проходять оперативно-слідчі дії, під час яких затримано прихильників організації «Хізб ут-Тахрір». За її інформацією, затримано чотирьох, щодо 3 жителів Бахчисарая порушено кримінальну справу.

МЗС України після цього знову закликало російську владу в Криму припинити репресії щодо кримських татар.

У квітні в селі Краснокам’янка (Велика Ялта) російські силовики провели обшук і затримали двох кримських татар – Рефата Алімова і Арсена Джеппарова. Пізніше Поклонська заявила, що двоє затриманих жителів Криму є послідовниками організації «Хізб ут-Тахрір», яка визнана терористичною і заборонена на території Росії. Київський районний суд Сімферополя заарештував Джеппарова і Алімова на два місяці.

До цього в Криму відбулися ще низка затримань і арештів кримчан, яким російське слідство приписує зв’язок з «Хізб ут-Тахрір».

Верховна Рада України офіційно оголосила 20 лютого 2014 року початком тимчасової окупації Криму і Севастополя Росією. 7 жовтня 2015 року президент України Петро Порошенко підписав відповідний закон. Міжнародні організації визнали окупацію та анексію Криму незаконними і засудили дії Росії. Країни Заходу запровадили низку економічних санкцій. Росія заперечує окупацію півострова і називає це «відновленням історичної справедливості».

XS
SM
MD
LG