Доступність посилання

ТОП новини

Суд в Росії відхилив апеляцію на закриття справи «Костенко проти ФСБ» – адвокат


Олександр Костенко
Олександр Костенко

Північно-Кавказький окружний військовий суд Росії відхилив апеляційну скаргу на припинення провадження у справі «Костенко проти ФСБ». Про це повідомив адвокат євромайданівця Олександра Костенка Дмитро Сотников.

«Суддя, не мудруючи лукаво, заявив, що відмовляє мені в задоволенні скарги, бо іншої судової практики в Росії не було. Виходить, що якщо людина засуджена і при цьому в ході слідства до неї застосовувалися тортури, то вона позбавлена можливості залучити до відповідальності посадових осіб, які її катували», – зазначив адвокат.

Він наголосив, що у відповідь на скаргу за фактом відмови в порушенні кримінальної справи суди посилаються на вирок євромайданівцю.

5 лютого 2015 року Костенко був викрадений біля дверей власного під’їзду невідомими людьми. Його батько відразу ж звернувся в поліцію, але отримав відмову в порушенні кримінальної справи на тій підставі, що його сина ніхто не викрадав, а відбулося затримання співробітниками ФСБ.

18 квітня 2015 року слідчі відмовили в порушенні кримінальної справи на співробітників ФСБ, після чого відмова була тричі оскаржена.

Відтоді захист оскаржує ці рішення, також буде оскаржена і нинішня відмова Північно-Кавказького окружного військового суду Росії.

Олександрові Костенку в Криму присудили чотири роки і два місяці тюремного ув’язнення. За версією слідства, 18 лютого 2014 року в ході «масових заворушень» в Києві Костенко заподіяв тілесні ушкодження співробітникові кримського спецпідрозділу «Беркут». Активіст також, як стверджують силовики, без передбаченого законом дозволу, незаконно зберігав за місцем проживання нарізну зброю.

Костенко не визнав своєї провини. Наприкінці лютого 2016 року президія підконтрольного Росії Верховного суду Криму розглянула касаційну скаргу захисту Костенка і виніс рішення: «залишити судові акти без змін, призначити шляхом поглинання більш суворого менш суворим покаранням 3 роки 6 місяців позбавлення волі».

Верховна Рада України офіційно оголосила 20 лютого 2014 року початком тимчасової окупації Криму і Севастополя Росією. 7 жовтня 2015 року президент України Петро Порошенко підписав закон про це. Міжнародні організації визнали окупацію і анексію Криму незаконними і засудили дії Росії. Країни Заходу запровадили низку економічних санкцій. Росія заперечує окупацію півострова і називає це «відновленням історичної справедливості».

XS
SM
MD
LG