Доступність посилання

ТОП новини

Порошенко представив колективу ГПУ новообраного генпрокурора Луценка


Юрій Луценко
Юрій Луценко

Президент України Петро Порошенко представив колективу Генпрокуратури новобраного генерального прокурора України Юрія Луценка.

«Своїм призначенням Юрій Луценко нікому і нічим не зобов’язаний, ані Раді, ані мені. Слід працювати по совісті, за Конституцією і законами», – сказав Порошенко, додавши, що Луценко здатен «захистити Генпрокуратуру від політичного тиску».

Він висловив упевненість, що є шанс для прокурорів стати учасниками реформ, яких потребує Україна.

«Знаю, що багато не аплодує моєму рішенню. Це необхідний крок для підвищення довіри до прокуратури», – наголосив Порошенко.

Зі свого боку, Юрій Луценко заявив, що працівники прокуратури спочатку мають отримати довіру в суспільстві, а потім – підвищення зарплат.

«Я так само як і президент України, хотів би говорити про підвищення зарплат, але я повністю поділяю точку зору глави держави – спочатку ми маємо дати результат країні, отримати довіру в суспільстві, і тільки в результаті цього ми можемо збільшувати заробітну плату, яка дійсно потребує збільшення», – сказав Луценко.

12 травня депутати підтримали подання президента України про призначення генпрокурором Луценка. Після цього Порошенко підписав у сесійній залі Верховної Ради указ про призначення Луценка.

Перед тим Верховна Рада України схвалила законопроект, який дозволяє обіймати посаду генпрокурора особі без юридичної освіти. Ухвалений законопроект №4645 передбачає, що на посаду генерального прокурора України може бути призначений громадянин України, який має вищу освіту та стаж роботи у сфері права або досвід роботи у законодавчому та/або правоохоронному органі понад п’ять років.

Того ж дня, 12 травня, протягом кількох годин голова Верховної Ради Андрій Парубій та Порошенко підписали цей закон, документ опублікували в офіційному виданні «Голос України».

До цього законодавство передбачало, що на посаду генпрокурора України може бути призначений громадянин України, який має вищу юридичну освіту, має стаж роботи в сфері права понад 10 років. Генеральний прокурор призначається президентом України за згоди Верховної Ради.

XS
SM
MD
LG