Доступність посилання

ТОП новини

У Кремлі назвали наклепом перекинчика нові дані про підтриманий російською державою допінг


(©Shutterstock)
(©Shutterstock)

Речник Кремля Дмитро Песков назвав «наклепом перекинчика» нові дані про підтриману державою програму вживання допінгу російськими спортсменами на зимових Олімпійських іграх 2014 року в російському Сочі.

За його словами, ці твердження «не ґрунтуються ні на яких вартих довіри даних і не підтверджені ніякою аргументацією».

Речник додав, що у Кремлі згодні з оцінкою міністра спорту Росії Віталія Мутка, який уже назвав ці звинувачення «абсурдом» і елементом «інформаційної війни» проти російських спортсменів.

Натомість у Міжнародному олімпійському комітеті заявили, що вважають нові звинувачення дуже конкретними й дуже тривожними і закликають Всесвітнє антидопінгове агентство негайно розслідувати їх.

У четвер американське видання «Нью-Йорк таймз» оприлюднило нові дані про те, що на зимових Олімпійських іграх 2014 року в російському Сочі десятки російських спортсменів, серед них принаймні 15 медалістів, брали участь у державній програмі використання допінгу.

Видання навело слова тодішнього директора російської антидопінгової лабораторії Григорія Родченкова, який нині живе у США, що він особисто розробив суміш із трьох заборонених препаратів, яку давали десяткам спортсменів. Відтак, повідомив він, російські антидопінгові експерти і представники російських спецслужб таємно підмінювали ночами зразки сечі, що їх спортсмени здавали на допінг-аналіз, і замінювали їх на «чисті» зразки, що були наперед відібрані в цих спортсменів за багато місяців до змагань.

8 травня з новими повідомленнями про допінг у російському спорті виступав в ефірі американської телемережі CBS колишній представник російського антидопінгового агентства Віталій Степанов, який заявив, що четверо з 13 російських золотих медалістів Олімпійських ігор у Сочі вживали заборонені стероїди, а антидопінговий контроль на них здійснювали працівники Федеральної служби безпеки Росії. При цьому Степанов посилався на слова того ж Родченкова.

Один із попередніх виступів Степанова в ефірі німецького телебачення про систематичне й підтримане державою вживання допінгу російськими спортсменами 2014 року призвів до широкого розслідування Всесвітнього антидопінгового агентства, яке призвело до заборони російським легкоатлетам брати участь у міжнародних змаганнях і до дискваліфікації Російського антидопінгового агентства.

XS
SM
MD
LG