Доступність посилання

ТОП новини

Суд заарештував на два місяці ще двох затриманих у Бахчисараї мусульман


У Криму підконтрольний Росії Київський районний суд Сімферополя обрав запобіжний захід затриманим 12 травня в Бахчисараї ще двом мусульманам, яких підозрюють у зв’язках з «Хізб ут-Тахрір».

Як повідомляє глава ЦВК Курултаю кримськотатарського народу Заїр Смедляєв, Ремзі Меметову і Рустему Абельтарову обрали запобіжний захід у вигляді утримання під вартою до 11 липня.

«Завершилися судові процеси над кримськими татарами, заарештованими вчора після серії обшуків, проведених у Бахчисараї. Мамутов Енвер, батько сімох дітей, Абсеїтов Зеврі, батько чотирьох дітей, Абільтаров Рустем, батько чотирьох дітей і Меметов Ремзі, батько двох дітей, незважаючи на те, що Сімферопольський СІЗО переповнений, будуть перебувати під вартою до 11 липня», – написав він на своїй сторінці в Facebook.

Раніше стало відомо, що Зеврі Абсеїтов і Енвер Мамутов, згідно з рішенням суду, будуть перебувати під арештом до 11 липня.

12 травня в Бахчисараї російські силовики провели серію обшуків у будинках мусульман, а також у місцевому кафе, кілька людей були затримані.

Підконтрольний Росії прокурор анексованого Криму Наталія Поклонська заявила, що в Бахчисараї 12 травня проведені оперативно-слідчі дії, затримано прихильників організації «Хізб ут-Тахрір». За її інформацією, затримані четверо, щодо трьох жителів Бахчисараю порушено кримінальну справу. Йдеться про Зеврі Абсеїтова, Ремзі Меметова, Рустема Абельтарова і Енвера Мамутова.

МЗС України після цього знову закликало російську окупаційну владу в Криму припинити репресії щодо кримських татар.

Цього ж дня пройшов обшук у будинку заступника голови Меджлісу кримськотатарського народу Ільмі Умерова. Його також допитали в кримському управлінні ФСБ Росії, після цього Умерову вручили підписку про невиїзд.

Голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров назвав події 12 травня в Бахчисараї нападом на кримських татар.

Прокуратура Криму при Генпрокуратурі України за фактами обшуків і затримань у Бахчисараї 12 травня відкрила низку кримінальних проваджень.

Верховна Рада України офіційно оголосила 20 лютого 2014 року початком тимчасової окупації Криму і Севастополя Росією. 7 жовтня 2015 року президент України Петро Порошенко підписав закон про це. Міжнародні організації визнали окупацію і анексію Криму незаконними і засудили дії Росії. Країни Заходу запровадили через це санкції проти Москви. Росія заперечує окупацію півострова і називає це «відновленням історичної справедливості».

XS
SM
MD
LG