Доступність посилання

ТОП новини

У Запоріжжі вимагали забезпечити всіх людей із ВІЛ безкоштовною антиретровірусною терапією


У Запоріжжі на бульварі Шевченка активісти Всеукраїнської благодійної організації «Всеукраїнська мережа людей, які живуть з ВІЛ/СНІД», та Червоного Хреста провели акцію до Всесвітнього дня пам’яті людей, що померли від СНІДу. Учасникам заходу продемонстрували пробірку з кров’ю людей, що отримують антиретровірусну терапію.

«У нас у Запоріжжі 4051 людина на диспансерному обліку. За оціночною кількістю, в нас їх 7 з половиною тисяч – десь така кількість людей, що не виявлена. Антиретровірусну терапію приймає 1900 осіб. Це від загальної кількості не більше ніж 30 відсотків. Ці 30 відсотків, що приймають ліки, безпечні для суспільства і живуть здоровим, якісним, звичайним життям: народжують дітей, подорожують, працюють», – розповів голова правління запорізького обласного відділення «Всеукраїнської мережі людей, які живуть з ВІЛ/СНІД», Ігор Літвін.

«Вирішити проблему всіх людей з ВІЛ/СНІДом у нашій країні можна лише одним способом: забезпечити людей із ВІЛ антиретровірусною терапією. Пігулки – і епідемії немає. Головне нашому урядові знайти гроші і виділити в повному обсязі суму фінансування, що заплановано національною програмою боротьби з ВІЛ/СНІДом – і можна зупинити епідемію. За всі роки жодного разу не була профінансована ця програма в повному обсязі», – пояснює активіст.

Також учасники акції розгорнули на бульварі Шевченка «квілт» – власноруч створене меморіальне полотно – та запалили лампадки на знак вшанування людей, померлих від СНІДу.

Аналогічні акції пройшли у п’ятницю в усіх великих містах України, зокрема в Києві.

За рішенням Всесвітньої організації охорони здоров’я, щороку у третю неділю травня вшановують День пам’яті померлих від СНІДу. Вперше його відзначили в 1983 році в Сан-Франциско у США.

XS
SM
MD
LG