Доступність посилання

ТОП новини

У Криму обшукують ще один будинок кримського татарина – Смедляєв


(©Shutterstock)
(©Shutterstock)

Голова ЦВК Курултаю кримських татар Заїр Смедляєв повідомляє про новий обшуку російських силовиків, який зранку 14 травня відбувся в будинку Абдулли Ювашева під Сімферополем.

«Вчора ввечері був обшук в мечеті селі Вишенне Білогірського району, щоправда, без озброєних (людей) у балаклавах. Сьогодні зранку приїхали двома машинами, легковою та «Газеллю» (мікроавтобусом – ред.), до села Піонерське, Сімферопольського району. Зараз у будинку Абдулли Ювашева триває обшук», – написав Смедляєв у Facebook.

Інші подробиці невідомі. Коментарів силових відомств або місцевої прокуратури також немає.

У п’ятницю представники кримських татар повідомляли про обшук мечеті в Білогірському районі.

12 травня в Бахчисараї російські силовики провели серію обшуків в будинках мусульман, а також у місцевій кав’ярні. Четверо кримських татар після цих обшуків були заарештовані до 11 липня – на час досудового слідства.

Того ж дня відбувся обшук у будинку заступника голови Меджлісу кримськотатарського народлу Ільмі Умерова. Його допитали в кримському управлінні ФСБ Росії в зв’язку з порушенням кримінальної справи за «сепаратизм», вручили підписку про невиїзд.

МЗС України знову вимагає від російської влади в Криму припинити репресії щодо кримських татар.

Голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров назвав події 12 травня в Бахчисараї нападом на кримських татар.

Верховна Рада України офіційно оголосила 20 лютого 2014 року початком тимчасової окупації Криму і Севастополя Росією. 7 жовтня 2015 року президент України Петро Порошенко підписав відповідний закон. Міжнародні організації визнали окупацію і анексію Криму незаконними і засудили дії Росії. Країни Заходу запровадили економічні санкції. Росія заперечує окупацію півострова і називає це «відновленням історичної справедливості».

XS
SM
MD
LG