Доступність посилання

ТОП новини

Росія має припинити окупацію Криму – представник США при ОБСЄ


Представник США при ОБСЄ Даніел Бер вимагає від Росії припинити репресії щодо кримських татар в анексованому Криму і нагадав про санкції, які будуть чинними до повернення півострова під контроль України. Про це він заявив 12 травня на засіданні Постійної ради у Відні, повідомляється на офіційному сайті місії.

«Ми знову повторюємо наш заклик до Росії негайно припинити окупацію Криму», – заявив Бер.

Він нагадав про наближення річниці депортації кримських татар 1944 року.

«Масштабами ця трагедія нагадує те, що відбувається в наші дні, особливо тому, що переслідування кримськотатарського народу – це не просто історичний факт, а сьогоднішня реальність в окупованому Росією Криму», – сказав посол.

Після анексії Криму Росією на півострові почалися переслідування проукраїнських активістів і кримськотатарського населення. Про це неодноразово заявляли міжнародні правозахисники і Меджліс кримськотатарського народу.

У квітні 2016 року рішенням підконтрольного Росії Верховного суду Криму на півострові заборонили діяльність Меджлісу кримськотатарського народу. Світова спільнота висловила рішучий протест у зв’язку з цими діями російської влади.

Верховна Рада України офіційно оголосила 20 лютого 2014 року початком тимчасової окупації Криму і Севастополя Росією. 7 жовтня 2015 року президент України Петро Порошенко підписав закон про це. Міжнародні організації визнали окупацію і анексію Криму незаконними і засудили дії Росії. Країни Заходу запровадили через дії Москви економічні санкції проти неї. Росія заперечує окупацію півострова і називає це «відновленням історичної справедливості».

XS
SM
MD
LG